Zermatt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zermatt
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Zermatt
Zermatt (Zwitserland)
Zermatt
Situering
Kanton Wallis
District Visp
BFS/OFS/UST-code 6300
Soort gemeente Gemeente
Aangrenzende gemeenten Alagna Valsesia (IT), Ayas (IT), Bionaz (IT), Evolène, Gressoney-La-Trinité (IT), Macugnaga (IT), Randa, Saas Almagell, Täsch, Valtournenche (IT)
Coördinaten 46° 1′ NB, 7° 44′ OL
Algemeen
Oppervlakte 242,67 km²
Inwoners
(31-12-2013)
5.751
(23 inw./km²)
Hoogte 1620 m
Overig
Postcode 3920
Netnummer 027
Taal Duits
Inwonersnaam Zermatter
Detailkaart
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Zermatt is een dorp en gemeente aan de voet van de Matterhorn in het Duits-sprekende deel van het kanton Wallis in het zuiden van Zwitserland. Het ligt op ongeveer 10 km van de grens met Italië.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

In juni ligt er nog volop sneeuw op de Matterhorn, terwijl het in Zermatt lente is.

Zermatt is in grootte de derde gemeente van Zwitserland met een oppervlakte van 243,4 km², als volgt verdeeld: 1,3 km² bebouwde kom, 9,4 km² bos, 10,0 km² agrarisch (incl. alpenweiden) en 183,0 km² beschermd natuurgebied. Zermatt telt 5.751 inwoners. Van hen behoort ongeveer 83% tot de rooms-katholieke kerk. Het dorp ligt op het eind van een zuidelijk gerichte vallei, op een hoogte van 1620 m.

Zermatt is een bekende wintersportplaats met skigebied en een populaire toeristische bestemming. Tot halverwege de 19e eeuw was het voornamelijk een landbouwgemeenschap. De namen Zermatt en Matterhorn verwijzen naar de alpenweiden of matten in de vallei. Zermatt werd toen "ontdekt" door Britse bergbeklimmers. De daaropvolgende strijd om als eerste de top van de Matterhorn te bereiken bracht het dorp grote bekendheid. Sindsdien is Zermatt een gewilde toeristenplaats geworden. De 124 hotels en vakantiewoningen bieden in het hoogseizoen plaats aan meer dan 17.500 gasten. In 2017 werd in de omgeving de Charles Kuonen Hängebrücke geopend. Deze voetgangersbrug is de op twee na langste hangbrug voor voetgangers ter wereld.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is sinds 1961 autovrij. Het vervoer binnen Zermatt vindt plaats met elektrische voertuigen of paard en wagen.

Bezoekers laten hun auto achter in een grote parkeergarage (Matterhorn Terminal) in het op 5 kilometer naar het noorden gelegen Täsch en leggen het laatste stuk af per trein van de MGB-spoorlijn Brig - Zermatt. Voor deze reizigers rijden per uur drie pendeltreinen tussen Täsch en Zermatt. Ook in Brig of Visp, onderaan de vallei, kan de auto worden achtergelaten. Hier kan de reguliere uurdienst naar Zermatt worden genomen. Via deze lijn verbindt enkele malen per dag de Glacier Express (de "traagste sneltrein ter wereld") Zermatt met St. Moritz.

Tegenover het MGB-station vertrekt de Gornergratbahn (GGB), een tandradspoorweg naar de op 3100 m hoogte gelegen Gornergrat-bergkam. Deze lijn is, na de Jungfraubahn, de op een na hoogste bergspoorweg in Europa.

Air Zermatt voert toeristische helikoptervluchten uit, onder meer naar en rond de Matterhorn. Dit zou gedaan worden om de kosten te dekken van reddingsoperaties in de bergen, waarvoor de helikopters eigenlijk zijn bedoeld. Voorts zijn er reguliere vluchten om goederen en levensmiddelen naar berghutten te vervoeren.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren en overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren te Zermatt
Geboren en overleden te Zermatt
Overleden te Zermatt
Omgekomen op de Matterhorn

Andere plaatsen in de gemeente Zermatt[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zermatt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.