Zernike College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zernike College
Algemeen
Locatie Groningen, Haren, Zuidlaren
Opgericht 1918
Type vmbo-bb, vmbo-kb, vmbo-tl, havo, atheneum, atheneumPlus
Denominatie openbaar
Bevoegd gezag Stichting Openbaar Onderwijs Groningen
Personen
Rector Harens Lyceum: Albert Noord
Montessori Vaklyceum: Arno Moeijes, waarnemend rector
Montessori Lyceum Groningen: Arno Moeijes
Leraren Harens Lyceum: 122 (2018-2019)[1]
Montessori Vaklyceum: 52 (2018-2019)[2]
Montessori Lyceum Groningen: 75 (2018-2019)[3]
Leerlingen Harens Lyceum: 1650 (2018-2019)[1]
Montessori Vaklyceum: ca. 580 (2018-2019)[2]
Montessori Lyceum Groningen: ca. 1000 (2017-2018)[4]
Overig
Afkorting ZC
Motto Helder in leren, Harens Lyceum
Website Harens Lyceum

Montessori Vaklyceum
Montessori Lyceum Groningen

Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Zernike College is een Nederlandse groep van openbare scholen in de steden Groningen, Haren en Zuidlaren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zernike College is vernoemd naar Nobelprijswinnaar Frits Zernike. Het Zernike College werd in 1918 opgericht als gemeentelijke hbs in Helpman en voerde na de oorlog het Dalton-systeem in. Bij de invoering van de Mammoetwet kreeg de school de naam Zernike College. In 2015 werd besloten het Zernike College in drie scholen te verdelen, omdat de oorspronkelijke school te groot was geworden.

Elk jaar organiseren de scholen die onder het Zernike College vallen voor de onderbouw een Cultuurmarathon, een vierdaagse cultuur- en sportmanifestatie. Het Harens Lyceum en Montessori Lyceum Groningen hebben een uitwisselingsprogramma met vele scholen elders in Europa.

Huidige scholen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Harens Lyceum is in 2016 ontstaan uit het Zernike Junior College Haren, het Zernike Junior College Zuidlaren en de afdelingen atheneum+ en studiehuis van het Zernike College Haren. De school heeft een locatie in Haren en een locatie in Zuidlaren. Sinds schooljaar 2015-2016 is de locatie aan de Kerklaan in Haren geopend, ter vervanging van de oude locatie aan de Westerse Drift. De bouw hiervan duurde 14 maanden en kostte 14 miljoen euro. Deze locatie huisvest ongeveer 1400 leerlingen. Stichting Openbaar Onderwijs Groningen is voornemens de locatie in Zuidlaren na de zomervakantie van 2020 te sluiten. [5] Op de school kunnen leerlingen vmbo-tl, havo, vwo en vwo-plus volgen. Leerlingen kunnen ook op de school terecht voor onderbouw vmbo-kb, maar voor de bovenbouw van dit niveau moeten leerlingen naar het Montessori Vaklyceum in Groningen.

Het Montessori Vaklyceum is in 2016 ontstaan uit de vmbo afdelingen van het Zernike College. De school is een Montessorischool met twee locaties in Groningen. Op de school kunnen leerlingen vmbo-bb, kb en tl volgen. Ook heeft de school een tl/havo brugklas.

Het Montessori Lyceum Groningen is in 2016 ontstaan uit het Zernike Montessori Junior College en de montessori afdeling van het Zernike College Haren. De school is een Montessorischool in Groningen. De school zit in een gebouw in de wijk Helpman. Het gebouw komt uit 1926, en is ontworpen door stadsarchitect J.A. Mulock Houwer.[6] Op de school kunnen leerlingen havo en vwo volgen. Ook heeft de school een tl/havo xl brugklas.

Bekende (oud-)leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]