Zernike College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zernike College
Algemeen
Opgericht 1918
Type vmbo-bb, vmbo-kb, vmbo-tl, havo, atheneum, atheneumPlus
Denominatie openbaar
Bevoegd gezag Stichting Openbaar Onderwijs Groningen
Personen
Rector Harens Lyceum: Wiebe Terpstra
Montessori Vaklyceum: Onne Folkeringa
Montessori Lyceum Groningen: Arno Moeijes
Leerlingen Harens Lyceum: 1590 (2017-2018)[1]
Montessori Vaklyceum: ca. 650 (2017-2018)[2]
Montessori Lyceum Groningen: ca. 1000 (2017-2018)[3]
Overig
Afkorting ZC
Motto Helder in leren, Harens Lyceum
Website Harens Lyceum

Montessori Vaklyceum
Montessori Lyceum Groningen

Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Zernike College is een Nederlandse openbare scholengemeenschap met locaties in de steden Groningen, Haren en Zuidlaren. Onder de scholengemeenschap vallen drie scholenː het Harens Lyceum, het Montessori Lyceum Groningen en het Montessori Vaklyceum.

Geschiedenis[bewerken]

Het Zernike College is vernoemd naar Nobelprijswinnaar Frits Zernike. Het Zernike College werd in 1918 opgericht als gemeentelijke hbs in Helpman en voerde na de oorlog het Dalton-systeem in. Bij de invoering van de Mammoetwet kreeg de school de naam Zernike College. In 2015 werd besloten het Zernike College in drie scholen te verdelen, omdat de oorspronkelijke school te groot was geworden.

Elk jaar organiseren de scholen die onder het Zernike College vallen voor de onderbouw een Cultuurmarathon, een vierdaagse cultuur- en sportmanifestatie. Het Harens Lyceum en Montessori Lyceum Groningen hebben een uitwisselingsprogramma met vele scholen elders in Europa.

Sinds schooljaar 2015-2016 is de locatie aan de Kerklaan geopend, ter vervanging van de oude locatie aan de Westerse Drift. De bouw hiervan duurde 14 maanden en kostte 14 miljoen euro. Deze locatie huisvest 1400 leerlingen.

Huidige scholen[bewerken]

Het Harens Lyceum heeft locaties in Haren en Zuidlaren. Op de school kunnen leerlingen vmbo-tl, havo, vwo en vwo-plus volgen. Leerlingen kunnen ook op de school terecht voor onderbouw vmbo-bb en kb, maar voor de bovenbouw van deze niveaus moeten leerlingen naar het Montessori Vaklyceum in Groningen.

Het Montessori Vaklyceum is een Montessorischool met twee locaties in Groningen. Op de school kunnen leerlingen vmbo-bb, kb en tl volgen. Ook is er in samenwerking met het Montessori Lyceum Groningen een tl/havo xl opleiding.

Het Montessori Lyceum Groningen is een Montessorischool in Groningen. Havo 5 en vwo 6 zitten nog in Haren, waar de school een gebouw deelt met het Harens Lyceum. Op de school kunnen leerlingen havo en vwo volgen.

Bekende (oud-)leerlingen[bewerken]

Externe links[bewerken]