Zhang Heng

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow blue.svg Zie ook Zhang (张) voor de achternaam.
Zhang Heng (張衡)
Een postzegel van Zhang Heng, gebruikt door China Post in 1955
Een postzegel van Zhang Heng, gebruikt door China Post in 1955
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 78
Geboorteplaats Nanyang, China
Sterfdatum 139
Sterfplaats Luoyang, China
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Astronomie, wiskunde, seismologie, hydraulica, aardrijkskunde, etnografie, werktuigbouwkunde, kalendrische wetenschap, metafysica, poëzie
Bekend van Seismometer, hydraulisch aangedreven armillarium, pi berekening, Shi, heelal model, maan- en zonsverduistering theorie
Overig
Religie Daoisme, Chinees volksgeloof
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie
China

Zhang Heng (Vereenvoudigde Chinese karakters: 张衡; Traditionele Chinese karakters: 張衡; Hanyu pinyin: Zhāng Héng; Wade-Giles: Chang Hêng; 78-139 CE) was een Chinees astronoom, wiskundige, uitvinder en geleerde uit de Oostelijke Han-dynastie.

Zhang Heng werd in 78 n.C. geboren in het district Nanyang in de huidige provincie Henan. Hij kreeg een klassieke Chinese opleiding, en publiceerde verschillende literaire werken voor hij op zijn 30e astronoom werd. Op zijn 38e werd Zhang ambtenaar.

In 123 corrigeerde Zhang de Chinese kalender, zodat die weer gelijk zou lopen met de seizoenen. In 132 vond hij de eerste seismograaf uit, die aardbevingen kon melden die tot 500 km verderop plaatsvonden. Verder was Zhang de eerste persoon in China die een draaiende hemelglobe construeerde, en vond hij de odometer uit.

In één van zijn publicaties, líng xiàn (靈憲), een samenvatting van de astronomische theorieën van die tijd, benaderde Zhang het getal pi als 730/232 (ongeveer 3,1466). In één van zijn formules voor het berekenen van het volume van een bol gebruikte hij de vierkantswortel van 10 (ongeveer 3,162) als pi.

Replica van Zhang Heng's seismograaf