Zilverparkkade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zilverparkkade
Van Zuuks Dominor
Jocator en Klusor

De Zilverparkkade is een aaneengesloten rij gebouwen van diverse architecten en uiteenlopende stijl in Lelystad.

Kavels[bewerken]

In het kader van de vernieuwing van het stadshart in Lelystad heeft supervisor Adriaan Geuze van West 8 een plan ontwikkeld voor een kantoor en woonlocatie, de Zilverparkkade. Deze bestaat uit een serie kantoor- en appartementenpanden van wisselende hoogte die op kavels van bescheiden grootte staan. Elk van deze panden is weer ontworpen door een andere architect.

Architecten[bewerken]

Bekende namen zijn Erick van Egeraat van EEA (Calliste), René van Zuuk van René van Zuuk architecten (Dominor), Bjarne Mastenbroek van SeARCH (The Wave), Rob Bakelaar van Tekta Architecten (Koh I Noor), Jeroen van Schooten van Meyer en Van Schooten Architecten (Fensalir), Pim van der Ven van Mei Architecten en stedenbouwers (Aeratus), Paul van Bussel van De Zwarte Hond (IdentI), Habeon architecten (Zilverparkkade 130) en Harry Abels van IAA Architecten (Jocator en Klusor). Door de verkaveling ontstaat een soort mini-skyline die, vergelijkbaar in Nederland, in Vlissingen te vinden is.

Vernieuwing Stadshart[bewerken]

Lelystad is de eerste en waarschijnlijk ook de enige stad die volgens een modernistisch gedachtegoed is opgezet. Het centrum van Lelystad werd dan ook gekenmerkt door grote, enigszins identiteitsloze, grote panden. Daarnaast was het centrum ook met de "rug" naar de omliggende dreven gebouwd. Adriaan Geuze zag dit in en heeft dit gegeven proberen te doorbreken door zowel de Zilverparkkade als het nieuwe Agoratheater, te richten naar de omringende weg (Het groene carré) Hierdoor krijgt het centrum een herkenbaarder gezicht. Ook wordt hiermee dus gebroken met de modernistische traditie. In het geval van de Zilverparkkade wordt met name een knipoog gegeven aan de grachtenpanden in Amsterdam (kleine kavels, straatgerichte gevels, verspringende dakhoogtes).

Naast de Zilverparkkade en het theater worden ook grote delen van het centrum gesloopt en opnieuw ingericht. Ook hierbij valt op dat er veel verschillende architecten worden ingezet. Benthem en Crouwel tekenen voor de Zilverparkgarage en weer een andere parkeergarage is ontworpen door Maakarchitectuur.

Externe link[bewerken]