Zilversalamander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zilversalamander
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2004)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Caudata (Salamanders)
Familie: Ambystomatidae (Molsalamanders)
Geslacht: Ambystoma
Soort
Ambystoma platineum
Cope, 1868
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De zilversalamander (Ambystoma platineum) is een salamander uit de familie molsalamanders (Ambystomatidae).[2]

Voortplanting[bewerken]

Alle exemplaren van deze soort zijn vrouwelijk; er bestaan geen mannetjes. Voor de voortplanting is een vrouwtje afhankelijk van het sperma van een andere soort die in dezelfde streken leeft als deze soort; Jeffersons salamander (Ambystoma jeffersonianum). Opmerkelijk is echter dat de zaadcellen geen invloed hebben op de vrucht; de vrouwtjes hebben de hormonen die erin zitten wel nodig om een bevruchting te laten plaatsvinden met eigen lichaamscellen. Ondanks dat sperma wordt ingebracht is er dus sprake van maagdelijke voortplanting (parthenogenese). De voortplanting van een soort die alleen uit vrouwtjes bestaat noemt men gynogenese, wat ook voorkomt bij andere dieren zoals een aantal soorten insecten die behoren tot de orde Phasmatodea (wandelende takken).

Het is overigens maar de vraag of de zilversalamander als een 'echte' biologische soort moet worden gezien. In de meeste indelingen wordt de salamander niet als zodanig opgenomen. Alle exemplaren van deze soort zijn namelijk een hybride, een kruising van twee andere soorten; de Jeffersons salamander (Ambystoma jeffersonianum) en de blauwgevlekte salamander (Ambystoma laterale).

Algemeen[bewerken]

De zilversalamander komt voor in de Verenigde Staten; van Ontario tot Texas maar niet in de kuststaten en in het westen. De habitat bestaat uit vochtige, begroeide plaatsen met vennetjes of poelen waar de eieren afgezet worden. Kieskeurig is de salamander niet; zowel prairies als beboste hoogvlakten behoren tot mogelijke biotopen van deze soort. De kleur is overwegend zwart met vele kleine blauwe en witte vlekjes op de flanken, poten en rug, die meestal minder intens zijn dan bij de blauwgevlekte salamander (A. laterale), waar deze soort uiterlijk sterk op lijkt. Ook de lengte is ongeveer hetzelfde; rond de 14 centimeter.

Voedsel en status[bewerken]

Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden zoals insecten, wormen en slakjes. Vanwege de nachtactieve levenswijze wordt de salamander pas actief tijdens de schemering. De zilversalamander wordt steeds zeldzamer, niet alleen doordat waterpoelen vaker uitdrogen voordat de larven zich kunnen ontwikkelen, ook de manier van voorplanting is daar debet aan. De ontwikkeling van de embryo's mislukt vaak waardoor de sterfte in het ei tot 80 procent kan oplopen.

Bronvermelding[bewerken]