Zoekmachineoptimalisatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zoekmachine-optimalisatie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Zoekmachineoptimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO[1]) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quo zoekterm(en). Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachineadverteren.

Zoekmachines en de relatie met optimalisatie[bewerken]

In 1997 werd voor zoekmachines bekend dat webmasters moeite deden hoog te worden gepositioneerd in de organische zoekresultaten[2]. Oude zoekmachines, zoals Infoseek, pasten de algoritmes hierop aan, om te voorkomen dat webmasters de resultaten manipuleren.[3]

Door de hoge marketingwaarde van gerichte zoekresultaten is er kans op vijandige verhoudingen tussen zoekmachines en aanbieders van zoekmachine-optimalisatie. AIRWeb (Adversarial Information Retrieval on the Web) [4] werd in 2005 gemaakt om de beschadigende effecten van agressieve webproviders te minimaliseren.

Sommige webmasters manipuleerden hun posities in de zoekresultaten door pagina's aan te maken met overbodige of irrelevante meta tags. In Duitsland is dit manipuleren van zoekresultaten in 2004 door de rechtbank verboden.[5] Een bedrijf met een te agressieve techniek loopt daarnaast kans te worden verbannen uit de zoekresultaten. In 2005 heeft de Wall Street Journal zo een bedrijf gerapporteerd. Dit bedrijf was Traffic Power en het gebruikte, naar verluid, technieken met een te hoog risico. Het mislukte om dit risico af te schermen van de klanten.[6] Het tijdschrift Wired Magazine schreef dat ditzelfde bedrijf Aaron Wall had aangeklaagd omdat hij had geschreven over het krijgen van een ban.[7] Google's hoofd van het webspamteam, Matt Cutts, heeft later bevestigd dat het inderdaad Traffic Power en een paar van haar klanten heeft verbannen uit de resultaten.[8]

Ook de Duitse website van BMW is dertig dagen volledig uit de zoekindex verwijderd[9] omdat ze een landingspagina (webpagina waarop een bezoeker 'landt' als hij een bepaalde zoekterm in een zoekmachine ingeeft en van waaruit de bezoeker daarna naar andere pagina's binnen die website kan navigeren) met alleen maar keywords maakten voor zoekmachines, terwijl daadwerkelijke bezoekers werden omgeleid door middel van Javascript. Ook in Nederland bestaan dergelijke verhalen. Zo werd in 2006 een dagblad[10] tijdelijk verbannen, en viel na heftige discussies op Googles Forum voor Webmasters en diverse SEO-blogs een Black hat SEO-bedrijf uit de rankings[11].

Sommige zoekmachinebedrijven zijn daarentegen bewust naar de SEO-sector gestapt en zijn onder meer actief geworden als sponsoren en / of gasten op SEO conferenties en congressen. Door de komst van betaalde opname zien deze zoekmachinebedrijven het belang van de vitaliteit van de optimalisatiegemeenschap. Daarom heeft Google een platform ontwikkeld om webmasters te helpen [12]. Ook de zoekmachine Yahoo! biedt de Yahoo! Site Explorer aan voor het monitoren van de context op het internet.[13] De zoekmachine Bing biedt de Bing Toolbox voor het optimaliseren van de website voor zoekmachines.[14]

Hoe optimaliseren[bewerken]

In het algemeen geldt dat zoekmachineoptimalisatie een drietal analysegebieden beslaat:

 1. Optimalisatie van OnPage-/OnSite-factoren (de structuur, inhoud en techniek op een website)
 2. Maximalisatie van externe backlinks (ook wel link building genoemd)
 3. Trefwoordanalyse (het ontdekken van interessante trefwoorden, het bepalen van het zoekvolume op die trefwoorden en het analyseren van de hoeveelheid, kwaliteit en autoriteit van concurrerende pagina's voor die trefwoorden).

Over het algemeen leveren kwalitatief hoogstaande inhoud (zogenaamde "content") en een gedegen structuur de beste optimalisatie voor een website. Zoekmachines gaan namelijk op zoek naar de beste inhoud voor de gebruikers van de zoekmachine, en een goede inhoud is daarom een noodzaak. Vaak wordt er rekening gehouden met keyword-dichtheid, de title tag en het juiste gebruik van headers. Door juiste (X)HTML te gebruiken wordt er gewicht toegekend aan tekst. Zo weegt tekst tussen <h1> tags binnen websites zwaarder dan tekst tussen paragraph - <p> - tags.

Wie goed gevonden wil worden op bepaalde producten zal in de eerste plaats er zo veel mogelijk over moeten vertellen en ervoor zorgen dat deze informatie goed geïndexeerd kan worden.

Daarnaast is het ook van belang om de website op een juiste manier op te bouwen en een goede titel te gebruiken. De meta description tag wordt door zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing overgenomen. Deze metatag is zichtbaar in de lijst van resultaten. Door een betere omschrijving te maken per pagina (description) zal iemand uw vermelding eerder aanklikken. Op die manier heeft u dus invloed op de 'CTR'. De zogenaamde dood van de metatag [15] is hiermee dus na acht jaar een achterhaald verhaal geworden. Google heeft eind 2008 een 'SEO starter Guide' gepubliceerd.[16] Hier staat duidelijk omschreven hoe Google over de meeste belangrijke zaken rond zoekmachineoptimalisatie denkt en worden de aanbevelingen - do's and dont's van SEO - genoemd.

White hat SEO versus Black hat SEO[bewerken]

Naast de door Google genoemde SEO-richtlijnen (allemaal door Google geoorloofde technieken die het predicaat "White hat SEO" hebben meegekregen) proberen sommige websites de zoekresultaten van zoekmachines in hun voordeel te beïnvloeden door gebruik te maken van ongeoorloofde methoden. Het gebruik van dergelijke methoden wordt in de volksmond aangeduid als "Black hat SEO". Een bekende truc is het plaatsen van trefwoorden in dezelfde kleur als de achtergrondkleur van de website zodat websitegebruikers die trefwoorden niet zien maar webcrawlers wel. Deze trucjes werken soms voor een korte periode, totdat ze veel gebruikt worden. Dan verzinnen de makers van zoekmachines methodes om dit soort ongewenste optimalisatiemethoden tegen te gaan. Tegenwoordig treden makers van zoekmachines hard op tegen zulke ongewenste trucjes, waarbij websites zelfs uit de index van de zoekmachine verwijderd kunnen worden.

Google geeft aan dat het actief vergaren van backlinks (links inkopen of links ruilen voor zoekmachine optimalisatie doeleinden) wordt beschouwd als black hat SEO. Het komt erop neer dat alleen (maar niet alle) on page SEO white hat is en bijna alle off page SEO black hat.

Enkele OnPage White hat SEO-mogelijkheden[bewerken]

 1. Gebruik van trefwoorden in de URL en domeinnaam
 2. Gebruik van trefwoorden in de titel van een pagina (iedere unieke pagina een eigen unieke titel)
 3. Gebruik van trefwoorden in heading tags (<h1> , <h2> , <h3>)
 4. Gebruik van trefwoorden in de paginanaam van een URL
 5. Geen dynamic page-parameters in een URL
 6. Beperkte paddiepte in een URL, bij voorkeur via maximaal 3 mappen
 7. Gebruik van trefwoorden in de "ALT"-tag van afbeeldingen
 8. Gebruik van trefwoorden in de body-tekst van een pagina
 9. Gebruik van trefwoorden in de ankerteksten van (interne) hyperlinks
 10. Gebruik van een sitemap (Maar let op: te veel gebruikmaken van sitemaps heeft een negatief effect.)
 11. Het verbeteren van de laadtijden van je website voor een betere bezoekerservaring[17][18]
 12. Het toepassen van 'rich snippets[19]' voor meer informatie in de zoekresultaten[20]
 13. Websites die responsive / mobile-friendly zijn krijgen een betere positie in Google [21]

Search-rankingfactoren[bewerken]

Het is tot op vandaag grotendeels onduidelijk hoe zoekmachines zoals Google precies hun zoekresultatenvolgorde (SERP) bepalen. Wel is duidelijk dat dit (in elk geval grotendeels) geautomatiseerd gebeurt met behulp van search ranking factors, waarbij aan elke search-rankingfactor een numeriek gewicht wordt toegekend.[bron?] Google heeft diverse malen laten weten dat het meer dan 200 search-rankingfactoren hanteert[22]. Diverse SEO-professionals[23][24] hebben gepoogd om al die factoren te ordenen naar belang.

In 1998 werd het oorspronkelijke PageRank-algoritme van Google aan de wereld gepresenteerd,[25] toen nog onder de vlag van Stanford University, waar de Google-oprichters Lawrence Page en Sergey Brin op dat moment werkten aan hun zoekmachine.

Wedstrijden[bewerken]

Er zijn ook websites die zogenoemde SEO contests (SEO-wedstrijden) organiseren waarbij het de bedoeling is, op vooraf bepaalde zoektermen, zo hoog mogelijk te scoren in Google of een andere zoekmachine. Meestal gaat het dan om combinaties waar nog geen zoekresultaat voor bestaat.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. SEO kan ook staan voor "search engine optimizers". Dit zijn adviseurs die zich bezighouden met het uitvoeren van optimalisatieprojecten voor klanten
 2. Danny Sullivan. Wie bedacht de term "Search Engine Optimization"?. Search Engine Watch (18 april 2011) Geraadpleegd op 2011-04-18
 3. Laurie J. Flynn. "Desperately Seeking Surfers", New York Times, November 11, 1996. Geraadpleegd op 2011-04-18.
 4. AIRWeb. Adversarial Information Retrieval on the Web, annual conference Geraadpleegd op 2011-04-18
 5. Irrelevante meta tags onwettig verklaard in Duitsland (9 augustus 2004) Geraadpleegd op 2011-04-18
 6. David Kesmodel. Sites Get Dropped by Search Engines After Trying to 'Optimize' Rankings. Wall Street Journal (September 22, 2005) Geraadpleegd op 2011-04-18
 7. Adam L. Penenberg. Legal Showdown in Search Fracas. Wired Magazine (September 8, 2005) Geraadpleegd op 2011-04-18
 8. Matt Cutts. Confirming a penalty. mattcutts.com/blog (February 2, 2006) Geraadpleegd op 2011-04-18
 9. Google Imposes a Ban on BMW Web Site - New York Times
 10. Communication in other languages, Matt Cutts, 9 december 2006
 11. Ban voor Blackhat SEO Parocom, Marketsharer, 29 maart 2009
 12. Google webmaster tools Geraadpleegd op 2011-04-18
 13. Yahoo! Site Explorer Geraadpleegd op 2011-04-18
 14. Bing Toolbox Geraadpleegd op 2011-04-18
 15. Danny Sullivan (October 1, 2002), Death Of A Meta Tag, SearchEngineWatch.com
 16. SEO starter Guide
 17. Google PageSpeed Insights (April 16, 2014)
 18. Handleiding voor verbetering laadtijden (April 16, 2014)
 19. Toelichting Google op gebruik rich snippets (April 16, 2014)
 20. Handleiding voor implementatie rich snippets (April 16, 2014)
 21. Google gaat mobile friendly sites bevoordelen in Zoekresultaten (March 12, 2015)
 22. Google 200 Ranking Factors: The Complete List
 23. Wat vindt Google belangrijk voor SEO?
 24. Google Ranking Factors
 25. The Anatomy of a Web Search Engine