Zoetwaterkrokodil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoetwaterkrokodil
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (1996)
Australia Cairns 18.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Crocodilia (Krokodilachtigen)
Superfamilie: Crocodyloidea
Familie: Crocodylidae (Krokodillen)
Geslacht: Crocodylus
Soort
Crocodylus johnsoni
Krefft, 1873
Verspreiding in Australië
Verspreiding in Australië
Afbeeldingen Zoetwaterkrokodil op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zoetwaterkrokodil op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De zoetwaterkrokodil (Crocodylus johnsoni) is een krokodilachtige uit de familie krokodillen (Crocodylidae). Het is het kleine neefje van de ook in Australië levende zoutwaterkrokodil. In Australië wordt hij ook wel freshie genoemd.

Naamgeving[bewerken]

De soort is vernoemd naar Robert A. Johnstone maar werd oorspronkelijk Crocodylus johnsoni genoemd, dus zonder 't'. Later is de naam verbeterd naar johnstoni maar dit is weer teruggedraaid na problemen met de Internationale Code voor de Zoölogische Nomenclatuur. Hierdoor zijn nu beide namen in gebruik.

Beschrijving[bewerken]

De mannelijke zoetwaterkrokodil wordt 2,5 tot 3,5 meter lang, er zit een ruim verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes, de vrouwtjes worden ongeveer twee meter lang. De snuit van de zoetwaterkrokodil is smaller en langer dan die van andere krokodillen. Het aantal tanden varieert van 68 tot 72: 5 rijen voortanden (premaxillair) en 14 tot 16 rijen tanden (maxillair) in de bovenkaak en 15 rijen kiezen (mandibulair) in de onderkaak.

Leefgebied[bewerken]

De zoetwaterkrokodil is endemisch in Australië, de krokodil leeft in het noorden van Australië in de staten West-Australië, Queensland, en in het Noordelijk Territorium. Hij leeft vooral in kleine riviertjes, poelen en moerassen. Het verspreidingsgebied wordt gedeeld met de zoutwaterkrokodil, maar er wordt gejaagd op andere prooien, waardoor er weinig voedselconcurrentie is.

Algemeen[bewerken]

Het aantal in het wild levende exemplaren wordt geschat op 25.000 tot 50.000. Zoetwaterkrokodillen zijn een van de weinige krokodilachtigen die ook op het land goed uit de voeten kunnen. De buik van een rennende krokodil komt los van de grond en het reptiel kan snelheden bereiken tot 18 kilometer per uur. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren, vis, vleermuizen en kleine reptielen. Na 20 jaar is hij volwassen en kan een leeftijd van 50 jaar bereiken.

Over het algemeen laten zoetwaterkrokodillen mensen met rust, maar als ze zich bedreigd voelen, of als ze een mens voor een soortgenoot aanzien, kunnen ze wel overgaan tot de aanval. Naast een beet is een slag van een staart gevreesd.

Afbeeldingen[bewerken]