Zotero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 10 apr 2020 om 12:59. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zotero
Logo
Zotero detecteert in het Engelstalige artikel Abraham Lincoln de ingebedde COinS en haalt hieruit de bibliografische informatie.
Ontwikkelaar(s) Center for History and New Media (George Mason-universiteit)
Uitgebracht 5 oktober 2006
Recentste versie 5.0.59 
(18 december 2018)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, macOS en Linux
Geschreven in JavaScript
Categorie Referentiemanager
Licentie(s) AGPL
Versiebeheer
Website www.zotero.org
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software
Zotero kan referenties specifiek naar Wikipedia exporteren. In dit plaatje een voorbeeld aan de hand van dit artikel.

Zotero is een referentiemanager die van origine functioneert als een opensource-plug-in in de webbrowser Mozilla Firefox. Inmiddels wordt het programma ook voor andere webbrowsers ontwikkeld. Dit programma maakt het mogelijk referenties te beheren en uit te wisselen met bijvoorbeeld tekstverwerkingsprogramma's als LibreOffice en Word. Vanuit het programma kunnen referenties naar bibliografieën worden uitgevoerd in formaten als APA en MLA.

Het Nederlandse bibliothecaire catalogussysteem PiCarta heeft uitwisseling met Zotero mogelijk gemaakt. Dit geldt ook voor WorldCat.

Zotero en Wikipedia

Referenties zijn vanuit Zotero eenvoudig in te voeren in Wikipedia. Zotero kent daarvoor een speciale instelling in het voorkeursmenu "export". Referenties kunnen dan rechtstreeks in het bewerkingsscherm van Wikipedia worden gesleept[1] (zie ook het onderste plaatje hiernaast). Hetzelfde kan worden bereikt door in Zotero het item met de rechter muisknop aan te klikken, te kiezen voor exporteren en dan voor wikipediaformat. Ook is het andersom mogelijk om referenties uit Wikipedia rechtstreeks naar Zotero te kopiëren (zie plaatje hiernaast).

Etymologie

De naam is afgeleid van het Albanese woord zotëroj (»iets snel begrijpen, meester worden«)[2]

Externe link

  • (en) Officiële website