Zuidschalkwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie voor het stadsdeel Schalkwijk (Haarlem) en voor de buurtschap Zuid-Schalkwijk.
Zuidschalkwijk
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Haarlem, Haarlemmermeer
Coördinaten 52°20'44,99"NB, 4°38'30,01"OL
Overig
Voormalige gemeente 1817 - 1863
Amsterdamse code 11394
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De polders in het gebied van Zuidschalkwijk rond 1900

Zuidschalkwijk, oorspronkelijk: Zuid-Schalkwijk, Vijfhuizen en Nieuwerkerk aan de Drecht, is de naam van een ambachtsheerlijkheid ten zuidoosten van Haarlem. Nadat Nieuwerkerk in de loop van de 17e eeuw stapsgewijs door het Haarlemmermeer was verzwolgen, bestond de ambachtsheerlijkheid nog uit de Verenigde Groote en Kleine Polders (met de buurtschap Zuid-Schalkwijk) en de Vijfhuizer Polder (met Vijfhuizen (Zuid-Schalkwijk)).

In het vroeger geheel landelijke gebied van de voormalige ambachtsheerlijkheid liggen nu:

Het oorspronkelijke Vijfhuizen lag aan de rand van het Haarlemmermeer, toen dat nog een meer was. Voor de inpoldering van het meer werd tussen 1840 en 1848 een ringdijk aangelegd en daarbuiten een Ringvaart die de gemeente doorsneden. De huizen in Vijfhuizen werden daardoor gescheiden van de Vijfhuizer Molen.

In de Franse tijd in Nederland werden de ambachtsheerlijkheden opgeheven. Zuidschalkwijk werd in 1812 toegevoegd aan de gemeente Spaarnwoude. Nadien werd Zuidschalkwijk in 1817 een zelfstandige gemeente.

Nadat in 1855 de gemeente Haarlemmermeer was gevormd, met de Ringvaart als grens, zodat Zuidschalkwijk kleiner was geworden, ging het restant op 27 juni 1863 op in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Een eeuw later, op 1 oktober 1963 werd dat deel overgedragen aan de gemeente Haarlem.

Zie ook[bewerken]