Zwaneven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwaneven
dorp in België Vlag van België
Zwaneven (België)
Zwaneven
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Oud-Turnhout
Coördinaten 51° 19′ NB, 5° 0′ OL
Detailkaart
Zwaneven (Antwerpen)
Zwaneven
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Zwaneven is een kerkdorp in de Belgische gemeente Oud-Turnhout. Het is gelegen in het verlengde van het centrum van Oud-Turnhout-Dorp. Zwaneven vormt echter nog altijd duidelijk een eigen woonkern.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot in de 20e eeuw bleef Zwaneven een vrij ongerept natuurgebied. De verschillende gebieden van het huidige dorp waren domeinen van grootgrondbezitters.

Het domein Het Zwaneven vormt de basis van het huidige dorp. De oorsprong van het domein bestaat uit een kasteelvilla met een park en vijver. De villa was oorspronkelijk een landhuis, dat in eclectische stijl werd gebouwd waarna het meerdere uitgebreid en verbouwd werd. Op het eind van de 19e eeuw was er op het domein industrie gevestigd. Er waren een maalderij, een blekerij en een houtzagerij met de daarbij behorende arbeiderswoningen maar deze zijn in de twintigste eeuw langzaam verdwenen. Het huidige aanzien van de villa ontstond in 1938. Door de verkaveling verdwenen meeste andere domeinen en werden vervangen door riante villawijken.

Door de late groei van het dorp bestaat het naast de hoofdkern uit meerdere gemeenschapskernen, zoals Rhoode en de villawijk De Lint. De Lint was in de 16e eeuw een jachtterrein van Maria van Hongarije. In de 19e eeuw werd er een kasteelvilla De Lint gebouwd en zo kwam het domein aan diens naam.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Oorlogsmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op de hoek van de Jagerstraat en Kayputtenweg herinnert een gedenksteen aan de noodlanding van de door afweergeschut geraakte Poolse Wellington R1184 BH-B bommenwerper in de nacht van 10 op 11 juli 1941. De 6-koppige bemanning overleefde de crash en bleef krijgsgevangen tot het einde van WOII.
  • In het gehucht Rhoode herinnert een monument aan de crash van een Amerikaanse C-47 Skytrain op 19 september 1944. Dit transportvliegtuig maakte deel uit van Operatie Market Garden waarmee tijdens WOII de bruggen in Arnhem (Nederland) ongeschonden in handen moesten komen van de geallieerden, maar werd neergehaald door Duits luchtafweergeschut en stortte neer achter de kapel van Rhoode. De vier bemanningsleden kwamen hierbij om.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere derde woensdag van mei is er de jaarlijkse bedevaart naar de kapel van Rhoode.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft zijn eigen voetbalclub FC Zwaneven.

De Onbevlekt Hart van Mariakerk

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-Turnhout, Arendonk, Schoonbroek

Zie de categorie Zwaneven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.