Zwarte Water (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwarte Water
Het Zwarte Water met een schutsluisje
Het Zwarte Water met een schutsluisje
Lengte ca. 0,16 km
Naar Vecht
Loopt door Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Zwarte Water is een eeuwenoude watergang in de Nederlandse stad Utrecht die uitmondt in de rivier de Vecht. De naam wordt tevens gebruikt voor een nabijgelegen straat.

De watergang ligt in de buurt Lauwerecht. Ter hoogte van de Vecht overspant de rijksmonumentale Lauwerechtbrug het Zwarte Water als watergang. De straat aan de noordzijde heet Zwartewater en deze loopt door in de Vogelenbuurt.

De gracht vormde in vroegere tijden de noordoostelijke begrenzing van de voorstad Bemuurde Weerd.

Ten behoeve van de ontginning van de veengronden ten noorden van Utrecht werd in de 12e eeuw de Veengracht gegraven.[1] Deze gracht, die de naam Zwarte Water kreeg vanwege het donkere veenwater, kwam ten hoogte van de Nieuwe Keizersgracht uit op de Oude Vecht.

De Oude Vecht was oorspronkelijk de hoofdloop van de rivier de Vecht, die vanaf Vechten oostelijk om Utrecht liep. Tussen 1122, het jaar van de afdamming van de Rijn bij Wijk bij Duurstede, en 1300 is deze waterweg grotendeels verland. Een restgeul is hier echter opengehouden om als vaarweg te kunnen blijven dienen.

De straat onder de noemer Nieuwe Keizersgracht bevat vandaag de dag een gedempt gedeelte van de Oude Vecht welke hier vanaf de Stadsbuitengracht via de Minstroom en Biltsche Grift uitkwam. De Oosterstroom is eveneens een nog bestaande watergang, die aan zuidzijde richting de Weerdsingel loopt en aan de noordzijde op het Zwarte Water aansluit. Deze watergang vormde de oostelijke begrenzing van de Bemuurde Weerd. De aansluiting Zwarte Water - Oosterstroom was destijds aan de binnenzijde voorzien van het rondeel Simpoel aan de ommuring.

Een aanzienlijk deel (van Merelstraat tot Kardinaal de Jongweg) werd in de jaren 1964 tot 1974 gedempt[2]. In 1964 werd begonnen met het dempen van het deel tussen Draaiweg en Kardinaal de Jongweg, in 1974 werd het proces voltooid met het droogleggen van het stuk tussen Merelstraat en Draaiweg[3].

Fotogalerij[bewerken]

Bronnen

Referenties