Naar inhoud springen

Fietsflat (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MrAronymous (overleg | bijdragen) op 11 sep 2017 om 13:00. (Update en uitbreiding)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fietsflat
Fietsflat
Locatie
Locatie Stationseiland, Amsterdam
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 54′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Fietsenstalling
Opening 2 april 2001
Architectuur
Bouwstijl utilitair
Verdiepingen 3
Bouwinfo
Architect VMX Architecten
Eigenaar Gemeente Amsterdam
Fietsflat
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De fietsflat is een drie verdiepingen hoge gratis openbare fietsenstalling voor 2500 fietsen aan de westzijde van Station Amsterdam Centraal.

Geschiedenis

Wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam Frank Köhler opende de fietsflat op 5 april 2001. Oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke fietsenstalling die in 2004 zou sluiten, is de fietsflat nog steeds in gebruik. Ook voornemens om de fietsflat te sluiten in 2009 werden niet uitgevoerd. Het nieuwste voornemen is om de stalling te sluiten nadat er een nieuwe ondergrondse fietsenstalling onder het Open Havenfront gerealiseerd is [1]. Tot die tijd heerst er een groot tekort aan plaats om fietsen te stallen op en rond het Stationseiland. In de zomer van 2017 werd de stalling gerenoveerd.[2]

Ontwerp

De fietsflat is ontworpen door VMX Architecten. Het bouwsel is 100 meter lang, 14 meter breed en drie verdiepingen hoog. Omdat de fietsenstalling zo lang en hoog is, mag er door de stalling gefietst woren. Bij het ontwerpproces moesten bepaalde randvoorwaarden in acht worden genomen. Zo mocht het niet de pas gerenoveerde kade aantasten en moesten rondvaartboten in dit gedeelte van het Open Havenfront kunnen blijven keren.[3] Ten behoeve van veiligheid is het bouwsel zo transparant mogelijk ingericht, hellen de verdiepingen aanzienlijk zodat mensen er niet lang willen blijven en is er 24 uur per dag bewaking aanwezig die let op mens en fiets. Het ontwerp werd in 2001 genomineerd voor de NAi architectuurprijs.

Uitbreiding

In andere steden, waaronder Utrecht, waren er plannen voor de bouw van fietsflats om het grote aantal fietsen in het stationsgebied te kunnen herbergen. Plannen voor de bouw van een tweede identieke fietsflat aan de IJ-zijde van Station Amsterdam Centraal, die in september 2006 had moeten openen, gingen niet door.[4] Het Amsterdamse College van B&W was in april 2006 niet bereid om de benodigde vier miljoen euro te investeren. Daarentegen werden in 2014 besloten tot het bouwen van een ondergrondse fietsentalling aan de Prins Hendrikkade, onder het Open Havenfront direct tegenover de fietsflat[5] en in 2017 in het IJ aan de IJzijde van het Centraal Station.[6]

Gallerij

Trivia

  • De fietsflat trekt vooral veel aandacht van buitenlandse toeristen, die een 'parkeergarage' voor fietsen een interessant gezicht vinden.
  • Een vaak genoemde klacht over de fietsflat is dat gebruikers hun fiets vaak pas na lang zoeken terugvinden, omdat ze vergeten zijn waar ze hun fiets hadden geparkeerd tussen al die honderden andere fietsen. Een oplossing die de 'fietswachters' aanraden is om het op de vloer geschilderde nummer bij de fiets te noteren, of om er een foto van te maken met je mobiele telefoon.
Bronnen, noten en/of referenties
Zie de categorie Fietsflat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.