Kathedraal van Pula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathedraal van Pula
Kathedraal van de Hemelvaart van de heilige Maagd Maria
Plaats Pula, Vlag van Kroatië Kroatië
Gewijd aan Maria
Coördinaten 44° 52′ NB, 13° 51′ OL
Gebouwd in 5e eeuw
Uitbreiding(en) verschillende, laatste in 1707
Restauratie(s) verschillende, laatste in 1947
Architectuur
Stijlperiode Classicisme, barok
Vrijstaande klokkentoren ja
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kathedraal van Pula, of voluit de kathedraal van de Hemelvaart van de heilige Maagd Maria (Kroatisch: Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije), is een rooms-katholieke cokathedraal in de Kroatische stad Pula. De kathedraal is een van de twee officiële zetels van het bisdom Poreč-Pula, de andere is de Eufrasiusbasiliek in Poreč. De kathedraal is gelegen aan de voet van de heuvel waarop zich het Venetiaanse fort bevindt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats waar de huidige kathedraal staat, stond naar vermoeden in de Romeinse tijd al een tempel gewijd aan Jupiter Conservator. Archeologische opgravingen hebben ook al resten van Romeinse thermen blootgelegd.

In de 4e eeuw en 5e eeuw werd langzaamaan een complex van vroegchristelijke gebouwen opgetrokken op de locatie. Eerst werd er een klein kerkje opgericht, waarvan de breedte nu overeenkomt met de breedte van het schip van de huidige kathedraal. Daarna werd ernaast nog een ander kerk gewijd aan Sint-Thomas neergezet. In de vroege 5e eeuw werden de twee kerken ingelijfd in een grotere hallenkerk, die tegen de tweede helft van de 5e eeuw verder werd verbouwd tot een driebeukige basiliek. Ook rond die tijd werden een baptisterium en een residentie voor de bisschop gebouwd. Deze twee gebouwen werden later in de 19e eeuw gesloopt toen de bisschoppelijke zetel verhuisde naar Poreč.

De huidige kathedraal kwam tot stand door een serie uitbreidingen van deze 5e-eeuwse gebouwen. De originele kathedraal was rijkelijk gedecoreerd met fresco's en vloermozaïeken. Maar weinig van deze originele versieringen hebben het overleefd tot vandaag. In 1707 werd voor de kerk een vrijstaande barokke klokkentoren opgericht. Deze werd gebouwd met stenen van het nabijgelegen amfitheater van Pula. Rond die periode werd ook de huidige classicistische façade gebouwd.

Tijdens de bombardementen op Pula in de Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal zwaar beschadigd, maar in 1947 werd ze weer hersteld.

Zie de categorie Cathedral of the Assumption of the Blessed Virgin Mary in Pula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.