Åsnes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Åsnes
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Locatie provincie in Noorwegen
Locatie gemeente in provincie
Situering
Provincie Innlandet
Coördinaten 60°39'13"NB, 12°9'11"OL
Algemeen
Oppervlakte 1041,34 km²
- land 1004,97 km²
- water 36,37 km²
Inwoners
(2021)
7.227
(7 inw./km²)
Overig
Gemeente nr. 3418
Målform Bokmål
Website www.asnes.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Åsnes is een gemeente in de Noorse provincie Innlandet. De gemeente telde 7329 inwoners in januari 2017. Het bestuur van de gemeente zetelt in het dorp Flisa. De huidige gemeente ontstond in 1964 toen het oude Åsnes werd samengevoegd met de voormalige gemeente Hof.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Åsnes ligt in het historische district Solør in het zuiden van Hedmark. In het noorden grenst de gemeente aan Våler, in het westen aan Nord-Odal, in het zuiden aan Grue en in het oosten aan Zweden. Het oostelijk deel van de gemeente maakt deel uit van Finnskogen, het westelijk deel wordt gedomineerd door de Glomma.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Station in Flisa

De belangrijkste weg die door de gemeente loopt is riksvei 2 die langs de Glomma loopt. Naar het noorden loopt de weg naar Elverum, naar het zuiden naar Kongsvinger. Vanaf Flisa loopt Fylkesvei 206 door Finskogen naar de Zweedse grens.

Tot aan het einde van de twintigste eeuw was de gemeente ook per spoor bereikbaar. In Flisa en Arneberg was een station aan Solørbanen. De lijn is gesloten voor personenvervoer en de stations zijn gesloten.

Plaatsen in de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Flisa is de hoofdplaats en de grootste plaats in de gemeente. Kjellmyra ligt aan fylkesvei 206 ten noordoosten van Flisa. Arneberg, met het voormalige station ligt ten zuiden van Flisa.