Os (Innlandet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Os
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Locatie provincie in Noorwegen
Locatie gemeente in provincie
Situering
Provincie Innlandet
Coördinaten 62°28'34"NB, 11°14'35"OL
Algemeen
Oppervlakte 1038,74 km²
- land 1007,43 km²
- water 31,31 km²
Inwoners
(2021)
1870
(2 inw./km²)
Overig
Gemeente nr. 3430
Målform geen voorkeur
Website www.Os.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Os is een gemeente in de Noorse provincie Innlandet. De gemeente telde 1963 inwoners in januari 2017. Het gemeentebestuur zetelt in het gelijknamige dorp.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Uitzicht vanaf Forollhogna

Os ligt in het uiterste noorden van de provincie. Het grenst in het noorden aan de gemeenten Midtre Gauldal en Holtålen, in het oosten aan Røros, alle drie in fylke Trøndelag, in het zuiden aan Engerdal en in het westen aan Tolga en Tynset.

Een deel van de gemeente maakt deel uit van het Nationaal park Forollhogna. Ook de berg Forollhogna ligt in Os. De Glomma stroomt door de gemeente.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente wordt doorsneden door Rørosbanen, de spoorlijn tussen Hamar en Trondheim. In het hoofddorp is een station waarvandaan om het uur een trein vertrekt in beide richtingen.

De belangrijkste wegverbinding worden gevormd door fylkesvei 30 die Os verbindt met Støren en dan verder naar Trondheim naar het noorden en met Tynset en dan verder naar het zuiden naar de E6.

Plaatsen in de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de hoofdplaats Os liggen er nog een aantal dorpen in de gemeente. Dalsbygda ligt ten noordwesten van Os. Narbuvoll ligt in het zuidoosten aan fylkesvei 28. Nog verder naar het zuidoosten ligt Tufsingdal.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]