Agave (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Agave
Agave americana
Agave americana
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Asparagaceae
Onderfamilie: Agavoideae [ APG III ]
Geslacht
Agave
L. (1753)
Afbeeldingen Agave op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Agave is zowel de Nederlandse als de botanische naam van een geslacht van succulente planten, die van nature voorkomen in Amerika. Er is weinig of geen overeenstemming over welke planten exact tot dit geslacht horen, of in welke familie dit geslacht gepaatst moet worden. In het APG II-systeem (2003) is er de keuze tussen indeling in de familie Agavaceae of Asparagaceae. Het APG III-systeem (2009) kent deze keuze niet en plaatst het geslacht in de onderfamilie Agavoideae in de familie Asparagaceae.

Er bestaan vele soorten agaves, waarvan de meeste van nature in Mexico voorkomen. De planten hebben in het algemeen dikke, vlezige bladeren meestal bezet met doornen langs de zijkant van de bladeren en eindigend in een scherpe punt.

Agaves groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. Op dat moment groeit een (in verhouding met de plant) zeer grote stengel uit de plant waar bovenaan een groot aantal kleinere bloemen uitgroeien. Agaves planten zich voornamelijk vegetatief voort (Vegetatieve vermeerdering).

Sommige agavesoorten blijven vrij klein maar de grootste soorten kunnen meters hoog worden. Een klein blijvende soort is Agave parviflora. De meeste agaves zijn monocarpisch, wat betekent dat de planten na de bloei en vruchtzetting afsterven.

De meest voorkomende soort is Agave americana, die in het midden van de 16e eeuw is ingevoerd in Europa en in het Middellandse Zeegebied voorkomt.

Toepassingen[bewerken]

De bekendste toepassing is als zoetmiddel: agavesiroop. In Mexico wordt uit het sap de Mexicaanse nationale drank pulque bereid. Ook tequila wordt van het sap van een agavesoort (Agave tequilana) gemaakt.

De vezels in de bladeren van Agave sisalana en enkele andere soorten kunnen gebruikt worden voor het maken van touw en matten (sisal).

Zie ook[bewerken]

Galerie[bewerken]

Externe links[bewerken]