Tequila (drank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verschillende flessen met tequila
De gebieden waar tequila wordt geproduceerd (donkergroen) en de gebieden waar de agaves worden verbouwd (lichtgroen)

Tequila is een Mexicaanse alcoholische drank die gemaakt wordt van de Agave tequilana, een bepaalde Mexicaanse agavesoort.

Bereiding en soorten[bewerken]

Tequila wordt gemaakt in het gebied rond Santiago de Tequila, een stad in de Mexicaanse staat Jalisco in het westen van het land. Tequila is de naam van bepaalde soort mezcal; dit is een verzamelnaam voor elke alcoholische drank die uit het sap van de agave wordt gedistilleerd. De productieregio en de agavesoort is zijn de enige details die tequila onderscheiden van andere mezcals. De naam tequila is een beschermd handelsmerk en mag alleen gedragen worden door mezcals uit de streek rond Santiago de Tequila en dragen de titel Hecho en México ('made in Mexico').

Tequila moet voor minstens 51% uit agavesap bestaan. De rest is meestal suikerriet. Deze tequila's worden ook mixto genoemd. Hoge kwaliteit tequila's bestaan voor 100% uit Agave tequilana.

Tequila bestaat in vier typen: plata, blanca (silver – tot drie maanden gerijpt), reposado (rested – drie maanden tot een jaar gerijpt), en añejo (aged of vintage – langer dan een jaar gerijpt). In maart 2006 werd er een vierde soort geïntroduceerd: extra añejo (extra aged of ultra aged - minimaal drie jaar gerijpt). Het rijpingsproces bepaalt de kleur van de drank. Soms wordt karamel toegevoegd als kleurstof om de tequila een donkerdere kleur te geven en zo de indruk van een langgerijpte drank te wekken (Deze worden vaak Gold genoemd). Añejos zijn vrij donker van kleur. Reposados zijn iets helderder. Platas zijn doorzichtig.

Sommige tequila's zouden een worm bevatten in de fles: dit is een broodjeaapverhaal, want het is wettelijk verboden.[1] Enkel enkele goedkope mezcals uit de staat Oaxaca in Mexico, worden met een worm (“con gusano”) verkocht. De zogenaamde worm is de rups van de nachtvlinder Hypopta agavis die de agave als waardplant heeft.

Cocktails[bewerken]

Tequila kan puur gedronken worden, maar kan ook met andere ingrediënten worden gemengd, zoals whisky.

Bekende tequilacocktails zijn:

Een andere populaire manier om tequila te drinken is door eerst zout van je hand te likken, daarna een shot tequila te drinken en als laatste in een stuk citroen te happen.

Trivia[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. answers.yahoo.com - Tequila worms?