Allerheiligst Hart van Jezuskerk (De Noord)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Allerheiligst Hart van Jezuskerk
Allerheiligst Hart van Jezuskerk
Plaats De Noord (Heerhugowaard)
Gewijd aan Heilig Hart van Jezus
Coördinaten 52° 42′ NB, 4° 51′ OL
Gebouwd in 1910
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) C.P.W. Dessing
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Interieur
Zitplaatsen 550
Kerkprovincie
Bisdom                 Haarlem-Amsterdam
Detailkaart
Allerheiligst Hart van Jezuskerk (Noord-Holland)
Allerheiligst Hart van Jezuskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Allerheiligst Hart van Jezuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Middenweg 541 in De Noord bij Heerhugowaard.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond de eeuwwisseling nam het aantal katholieke gelovigen in de omgeving van De Noord sterk toe. Besloten werd een nieuwe kerk te bouwen. Een parochiaan stelde een stuk grond ter beschikking, waar de kerk en pastorie gebouwd konden worden. De bouwkosten werden begroot op fl.62.782,-. Architect C.P.W. Dessing ontwierp een driebeukige basiliek in neoromaanse stijl, met naast de entree een klokkentoren met koepelvormig dak. Binnen wordt de kerk overdekt met een houten tongewelf.

De eerste paal werd op 21 januari 1910 geslagen en negen maanden later was de kerk gereed. De kerk stond in het begin alleen tussen de weilanden, maar al snel na de opening werden er andere huizen, winkels en een café bijgebouwd. Hiermee ontstond het hart van het huidige dorp. Op 22 november 1910 werd de kerk door Deken Ebbinkhuizen ingewijd. De consecratie door bisschop Callier vond plaats op 1 mei 1911.

Tijdens het interbellum werd het interieur van de kerk verfraaid met een preekstoel, biechtstoelen en de voltooiing van het hoofdaltaar. De loden luidklok uit 1911 werd in 1943 door de Duitse bezetter gevorderd en kon pas in 1946 vervangen worden.

Na de oorlog werd het interieur gewijzigd. In 1953 werd een Mariakapel bijgebouwd. In 1968, tijdens de 'tweede beeldenstorm', werd het interieur versoberd. Het hoofdaltaar en de zijaltaren werden afgebroken, de preekstoel en de communiebanken verdwenen.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Heilig Hartkerk (De Noord) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.