Altacreodus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Altacreodus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Eutheria
Geslacht
Altacreodus
Clemens & Russell, 1965
Typesoort
Altacreodus magnus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Altacreodus is een geslacht van uitgestorven zoogdieren dat behoort tot de Pan-Carnivora van de Ferae, een groep die ook de roofdieren en creodonten omvat. Het dier leefde tijdens het Laat-Krijt in Noord-Amerika.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Altacreodus werd aanvankelijk beschreven als Cimolestes magnus. In 2015 werd het ingedeeld in een eigen geslacht.[1] Bij cladistisch onderzoek bleek Altacreodus verwant aan de Hyaenodontidae, een groep van uitgestorven hondachtige roofzoogdieren.[2]

Fossiele vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Fossielen van Altacreodus zijn gevonden in Canada en de Verenigde Staten en dateren uit het Maastrichtien.[3] De Canadese vondsten zijn gedaan in de Scollard-formatie in Alberta en de Frenchman-formatie in Saskatchewan. In de Verenigde Staten zijn fossielen gevonden in de Hell Creek-formatie in Montana en North Dakota en de Lance-formatie in Wyoming. Altacreodus leefde samen met dinosauriërs zoals Tyrannosaurus en Triceratops.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Met een geschat gewicht van 565 gram[4] had Altacreodus het formaat van een nerts[5]. Hiermee was het een van de grootste bekende Mesozoïsche zoogdieren. Altacreodus was waarschijnlijk in bepaalde mate een carnivoor en had tanden aangepast om vlees te scheuren.