Andy García

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Andy Garcia
Andy Garcia in 2009
Algemene informatie
Volledige naam Andrés Arturo García Menéndez
Geboren 12 april 1956
Geboorteplaats Havana
Land Vlag van Cuba Cuba
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1978-heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Andrés Arturo Garcia (Havana, 12 april 1956) is een Cubaans-Amerikaans acteur. Hij werd in 1991 genomineerd voor onder meer een Academy Award en een Golden Globe voor zijn bijrol in The Godfather: Part III.

García was vijf jaar toen M-26-7 onder leiding van Castro en Guevara het Cuba van dictator Batista binnenvielen. De inval mislukte maar de familie García verhuisde naar Miami, Florida. Daar probeerden ze op allerlei manieren werk te vinden om zo te overleven. Uiteindelijk startten ze een succesvolle parfumerie. García ging naar de Miami Beach Senior High School, waar hij lid was van het basketbalteam. Wegens een ziekte koos hij ervoor om te gaan acteren.

García begon met acteren aan de Florida International University maar ging al snel naar Hollywood. Hij speelde kleine rollen en uiteindelijk ging hij in een warenhuis werken omdat hij geen filmjob vond. Toen kreeg hij echter een enorme kans: hij mocht meespelen in de eerste aflevering van de serie Hill Street Blues.

Brian De Palma vond hem goed spelen in de misdaadfilm 8 Million Ways to Die uit 1986 en dus bood hij García een rol aan in het misdaaddrama The Untouchables uit 1987. Deze rol maakte van García een bekende Hollywood-acteur.

In 1989 was Francis Ford Coppola op zoek naar iemand die de rol van Vincent Mancini kon spelen in het derde deel van zijn maffia-epos The Godfather: Part III. Veel acteurs zoals Val Kilmer, Charlie Sheen en Alec Baldwin wilden deze rol absoluut hebben.

Later speelde García in verschillende films mee en ook in enkele televisieseries. In 2001 speelde hij mee in de komische kraakfilm Ocean's Eleven, de remake van de gelijknamige film uit 1960. In 2004 en 2007 speelde hij diezelfde rol in de vervolgen Ocean's Twelve en Ocean's Thirteen.

In 1982 trouwde hij met Maria Victoria Lorido. Samen hebben ze vier kinderen.

Filmselectie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Andy García van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.