Ankylopoda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ankylopoda
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Trias tot Holoceen
Proganochelys quenstedti
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Clade
Ankylopoda
Lyson et al., 2012
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Ankylopoda zijn een voorgestelde clade die hypothetisch zowel de schildpadden als de lepidosauriërs (tuatara, hagedissen en slangen) en hun fossiele verwanten omvat. Deze clade wordt ondersteund door microRNA's en het fossielenbestand. Het nut ervan wordt echter sterk tegengesproken door moleculair bewijs dat juist de Archelosauria ondersteunt.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De Ankylopoda, de 'versmolten voeten', werden in 2012 benoemd door Tyler Lyson e.a.[1] De groep werd gedefinieerd als de klade die de lepidosauromorf Lacerta agilis Linnaeus, 1758 en de schildpad Chrysemys (orig. Testudo) picta (Schneider, 1783) omvat en alle soorten nauwer verwant aan Lacerta en Chrysemys dan aan Crocodylus (orig. Lacerta) niloticus (Laurenti, 1768), de nijlkrokodil. Als dus de schildpadden nauwer verwant zijn aan de krokodillen dan aan de hagedissen, zoals de alternatieve hypothese luidt, zijn de Ankylopoda vrijwel een lege verzameling.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het onderstaande cladogram volgt het meest waarschijnlijke resultaat dat is gevonden door een andere analyse van schildpadverwantschappen, deze met alleen fossiel bewijsmateriaal, gepubliceerd door Rainer Schoch en Hans-Dieter Sues in 2015. Deze studie wees uit dat Eunotosaurus een echte vroege stamschildpad is, hoewel andere versies van de analyse er zwakke ondersteuning voor vonden als een parareptiel.

Sauria

Archosauromorpha


 Ankylopoda/Lepidosauromorpha 


Kuehneosauridae


Lepidosauria

Squamata



Rhynchocephalia




 Pantestudines? 
Sauropterygia

Eosauropterygia




Sinosaurosphargis



Placodontia






Eunotosaurus




Pappochelys




Odontochelys


 Testudinata 

Proganochelys



Testudines