Anneke Uittenbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Anna Maria Catharina (Anneke) Uittenbosch (Haarlem, 11 maart 1930Amsterdam, 25 september 2023) was een Nederlands klavecinist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Uittenbosch was dochter van Maria Johanna Wolzak en bankemployé Martinus Uittenbosch. Ze was enige tijd getrouwd met Caspar Smiers, maar later hertrouwd met zanger Lieuwe Visser, met wie ze rond 1970 ook wel musiceerde. Het echtpaar woonde aan de Prins Henriklaan te Amsterdam. Zoon Tido Visser is artistiek leider en dirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Ze werd geboren in het Diaconessenhuis.[1] Ze doorliep het Christelijk Lyceum in Haarlem en haalde in 1949 haar einddiploma gymnasium B.

Haar basisopleiding piano kreeg ze van haar vader en vervolgens van Roel Riphagen aan de Muziekschool Haarlem (Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst) onder Piet Vincent. Daarna volgde een studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waarbij haar docent Gustav Leonhardt was; zij was assistent bij hem. Ze werd er na een periode aan het Conservatorium van Maastricht zelf meer dan twintig jaar (hoofd-)docent. Een van haar leerlingen was Jacques Ogg. Na de studie trok ze op met collegae Ton Koopman en Bob van Asperen om vergeten repertoire voor het klavecimbel nieuw leven in te blazen. Samen zaten zijn wel in concours voor klavecinisten.

In 1953 zat ze nog in opleiding in Haarlem op het podium tijdens een concert van Haarlemsche Orkest Vereniging onder leiding van Marinus Adam.[2] In 1954 behaalde ze haar staatsexamen muziek. Ook maakte ze deel uit van een ensemble met Frans Vester en Verokia Hampe. (L’Estro Armonico)

Haar lievelingscomponist van Jan Pieterszoon Sweelinck. Ze nam diens Pavana lachrimae twee keer op; haar opname werd op haar uitvaart ten gehore gebracht. Uittenbosch overleed op 93-jarige leeftijd.

Volgens zoon Tido in 2023 was ze uitermate bescheiden en leidend aan plankenkoorts, juist tegenover de robuuste Lieuwe Visser. Dat gaf haar wel de gelegenheid om soms als scheidsrechter te dienen bij oplopende conflicten; hij noemde haar “moreel kompas”. Ze was beoefenaar van astrologie en wandelsport.