Apolygus lucorum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Apolygus lucorum
Apolygus lucorum
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Apolygus
China, 1941
Soort
Apolygus lucorum
Meyer-Dür, 1843
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Groene schaduwwants (Apolygus lucorum) is een wants uit de familie Miridae, de blindwantsen. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Rudolf Ludwig Meyer-Dür in 1843.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De glanzend groene wants heeft groene pootjes en antennen en kan 5 tot 6 mm lang worden. Het doorzichtige deel van de vleugels is donker en heeft lichte aders en deze wants is altijd langvleugelig (macropteer). Apolygus lucorum lijkt sterk op Apolygus spinolae maar die is lichter van kleur en heeft voorvleugels met een zwart achterste hoekpuntje (Cuneus).

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf mei tot en met november kunnen de volwassen wantsen gevonden worden in bijvoorbeeld wegbermen op onder andere bijvoet (Artemisia vulgaris), boerenwormkruid (Tanacetum vulgare), grote brandnetel (Urtica dioica) en koninginnekruid (Eupatorium cannabinum) waar ze leven van onrijpe zaden. Ze overwinteren als eitje en de soort kent één of twee generaties per jaar.

Verspreiding en voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De groene schaduwwants is in Nederland vrij algemeen en kan overal in Europa gevonden worden, met uitzondering van Albanië, Bulgarije, IJsland, Malta, en Portugal

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: