Appie Drielsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Appie Drielsma op bezoek in de Synagoge van Enschede

Albert (Appie) Drielsma (Maastricht, 3 november 1937) is een Nederlandse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

De Tweede Wereldoorlog kwam hij als Joods jongetje ondergedoken door. Die traumatische ervaring gebruikt hij in zijn werk.

In Maastricht volgde hij, aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool (1957-1959) bij Albert Meertens en aan de Jan van Eyck Academie (1959-1963) bij Fred Carasso, zijn opleiding tot beeldend kunstenaar. Hij was docent in Tilburg en Maastricht. Hij had exposities in onder meer in Parijs, Bonn, Heidelberg, Rotterdam en Tilburg. Hij werkt in brons, aluminium, steen, roestvrij staal, hout, beton en keramiek.

Ter gelegenheid van de opening van een overzichtstentoonstelling van zijn werk en zijn 70e verjaardag werd hij in 2007 tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.

Werken (selectie)[bewerken]

Grote werken van zijn hand zijn onder andere het Nationaal Monument in het concentratiekamp Mauthausen, (1986), het nationale herdenkingsmonument in Gulpen (1989), het Mauthausenmonument voor de Synagoge Enschede (1991), het Haags oorlogsmonument 1940-1945 (1992) en het monument voor de Joodse kinderen van Maastricht te Jeruzalem. [1]

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties