Museum aan het Vrijthof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum aan het Vrijthof
voorheen Museum Spaans Gouvernement
Museum aan het Vrijthof - Exterieur 2012.jpg
Opgericht 1973
Locatie Vrijthof 18, Maastricht, Nederland
Type Lokale geschiedenis, kunst en kunstvoorwerpen
Overig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 27700
Website www.museumaanhetvrijthof.nl
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum aan het Vrijthof (voorheen: Museum Spaans Gouvernement) is een museum van kunst en geschiedenis in Maastricht. Het museum is gedeeltelijk gevestigd in het zogenaamde Spaans Gouvernement aan het Vrijthof. Het Museum aan het Vrijthof is een particulier museum en ontvangt geen overheidssteun.

Huisvesting[bewerken]

Het Museum aan het Vrijthof bestaat sinds 2012 uit drie delen:

  • het Spaans of Brabants Gouvernement aan het Vrijthof;
  • het 18e-eeuwse pand Papenstraat 2;
  • de cour tussen beide bouwdelen met daarin de TEFAF-zaal.
Nuvola single chevron right.svg Zie Spaans Gouvernement voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Collectie Wagner-De Wit[bewerken]

De basis voor de vaste collectie van het Museum aan het Vrijthof is de zogenaamde collectie Wagner-De Wit. Deze zeer gevarieerde verzameling van kunst en antiek werd in de loop der jaren bijeengebracht door het Haagse echtpaar Frederik Wagner (1870-1958) en Ambrosina de Wit (1876-1956?). De nadruk lag op Hollandse en Vlaamse meesters uit de 16e, 17e en 18e eeuw, onder anderen Dirck van Baburen, Adriaen van de Venne, Cornelis van Poelenburch, Johannes Lingelbach, Egbert Lievensz. van der Poel, Nicolaes Moeyaert, Nicolaes Berchem, Lodewijk de Vadder, Jacques d'Arthois en Pieter Casteels III. De Haagse School is vertegenwoordigd met werken van Jozef Israëls, Johan Hendrik Weissenbruch, George Hendrik Breitner en de broers Jacob, Matthijs en Willem Maris. Het kunstminnende echtpaar verzamelde tevens beelden uit de Middeleeuwen en de Renaissance, tapijten en meubels uit de 17e en 18e eeuw, glazen en kristallen objecten, antieke munten en Oosterse kunstvoorwerpen.

Museum Spaans Gouvernement (1973-2008)[bewerken]

Het kinderloze echtpaar Wagner-De Wit bepaalde testamentair dat de collectie na hun dood in Maastricht gehuisvest zou worden. In 1961 wees de gemeente Maastricht het Spaans Gouvernement aan als toekomstige huisvesting voor de collectie. Na een ingrijpende restauratie opende het museum in 1973 zijn deuren, vijftien jaar na het overlijden van Fré Wagner. Aanvankelijk was het Museum Spaans Gouvernement slechts op afspraak te bezichtigen.

In de loop der jaren heeft de Stichting Wagner-De Wit de collectie weten uit te breiden met een belangrijke verzameling Maastrichts zilver uit de 17e en 18e eeuw, een pistolencollectie uit de 17e-19e eeuw en diverse schilderijen van de Limburgse Kunstkring (onder anderen Rob Graafland en Henri Jonas). In 1997 verwierf het museum de collectie Bonhomme-Tielens (onder andere Maastrichts zilver, antieke klokken). In de loop der jaren is het Maastrichtse element in de verzameling aanzienlijk versterkt en is een deel van de oorspronkelijke collectie afgestoten.

Het museum telde tot voor kort een aantal stijlkamers, waarvan er twee waren ingericht in de Luiks-Maastrichtse Lodewijk XVI-stijl uit de late 18e eeuw. De zogenaamde Luikse kamer werd gebruikt voor trouwplechtigheden.

Sinds 1 januari 2009 staat het museum bekend onder de huidige naam, Museum aan het Vrijthof.

Uitbreiding[bewerken]

Het museum sloot eind 2010 zijn deuren voor een grootscheepse verbouwing, renovatie en uitbreiding. Door aankoop van het achterliggende pand Papenstraat 2, een gebouw dat oorspronkelijk tot het Spaans Gouvernement behoorde, werd het mogelijk het museum op de bestaande locatie uit te breiden. De zogenaamde 'cour' tussen de twee gebouwen is sinds de renovatie overdekt met een transparant luchtkussendak (foiltec) en wordt onder andere gebruikt als tentoonstellingsruimte en museumcafé. De uitbreiding kostte ruim 6 miljoen euro en werd gefinancierd door diverse sponsors en middels publieksacties. De internationale kunst en antiekbeurs TEFAF is sinds 2011 hoofdsponsor.

Het Museum aan het Vrijthof stelt zich ten doel de "culturele huiskamer van Maastricht" te worden. Naast de achttiende- en vroeg-negentiende-eeuwse stijlkamers wordt een overzicht geboden van vijf eeuwen maakindustrie in Maastricht. Daartoe zijn enkele zalen gewijd aan historische personages uit de geschiedenis van de stad, zoals keizer Karel V, de drukker Jean-Edmé Dufour, de welgestelde familie Bonhomme, de ondernemer Petrus Regout en de tekenaar Philippe van Gulpen. Verder vinden tijdelijke exposities plaats over Maastrichtse toegepaste kunst ( glas- en aardewerk, zilver, tin, wapens, meubels, boeken, enz.) en negentiende en twintigste eeuwse schilderkunst (onder andere van de Limburgse Kunstkring). Het museum is weer toegankelijk voor publiek sinds maart 2012; de officiële opening vond plaats op 1 juni 2012.

Bibliografie[bewerken]

  • Timmers, J.J.M., Geschiedenis van het Spaans Gouvernement te Maastricht. Maastricht, 1973.
  • Ubachs, P.J.H., en I.M.H. Evers, Historische Encyclopedie Maastricht. Zutphen, 2005.

Externe links[bewerken]