Arran (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arran
Eiland
Locatie
Eilandengroep Britse Eilanden, Firth of Clyde
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 55°34'39"NB, 5°14'15"WL
Algemeen
Oppervlakte 430 km²
Inwoners
(2011)
4626
(11,6 inw. inw./km²)
Hoofdplaats Brodick
Lengte 32 km
Breedte 16 km
Hoogste punt Goat Fell (874 m)
Detailkaart
Kaart van Arran
Foto's
Overzicht Arran vanuit veerboot naar Ardrossan
Overzicht Arran vanuit veerboot naar Ardrossan
Wolken boven de baai van Kildonan aan de zuidpunt van het eiland

Arran is een Brits eiland in het westen van Schotland, en telt ongeveer 5000 inwoners. Het behoort tot het raadsgebied (council area) North Ayrshire. Arran wordt ook wel Schotland in het klein genoemd.

Het eiland ligt in de Firth of Clyde. De belangrijkste plaats op Arran is Brodick (een oude Noorse naam voor brede baai). Brodick is de plaats waar de veerboot uit Ardrossan aanmeert, waarmee de verbinding naar het vasteland van Schotland wordt gemaakt.

Het noorden van Arran heeft een aantal bergen, waaronder Goat Fell, de hoogste berg op het eiland met 874 meter. Het zuiden van Arran is wat vlakker.

In een baai tussen Lamlash en Whiting Bay ligt het kleine Holy Island, waarop ook een boeddhistisch klooster ligt. Vanuit Lamlash gaat een kleine veerboot naar Holy Island.

Whisky[bewerken | brontekst bewerken]

In Lochranza in het noorden bevindt zich sinds 1995 een onafhankelijke whiskystokerij. Arran had eerder al een goede naam onder whiskyliefhebbers, maar rond 1836 is door de overheid de whiskycultuur op Arran uitgebannen; de whisky van Arran uit die tijd was illegaal gestookt en bevatte het gevaarlijke methanol. De Arran Single Malt krijgt zijn water uit Loch na Davie. De Arran Distillery werd in 1995 plechtig geopend door Elizabeth II.

Daarnaast heeft Brodick een microbrouwerij waar Arran Beer wordt gebrouwen, dat onder andere in de varianten blond, bitter en stout verkrijgbaar is.

Rondom het eiland ligt een wandelroute: de Coastal Way Walk.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Isle of Arran van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.