Arrow (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arrow
Arrow Logo.png
Genre Superhelden
drama
actie/Avontuur
Speelduur 43 minuten
Ontwikkelaar Greg Berlanti
Marc Guggenheim
Andrew Kreisberg
Hoofdrollen Stephen Amell
Katie Cassidy
Colin Donnell
David Ramsey
Willa Holland
Susanna Thompson
Paul Blackthorne
Emily Bett Rickards
Orkestratie Blake Neely
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Vancouver, Brits-Columbia, Canada
Gerelateerde series The Flash (spin-off)
Productie
Producent Joseph Patrick Finn
Uitvoerend producent Greg Berlanti
David Nutter (pilot)
Marc Guggenheim
Andrew Kreisberg
Uitzendingen
Start 10 oktober 2012
Afleveringen 55
Seizoenen 3
Netwerk Vlag van Verenigde Staten The CW
Zender Vlag van Nederland Veronica
Vlag van Vlaanderen VIER
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Arrow is een Amerikaanse serie op The CW Television Network gebaseerd op de DC Comics-stripheld Green Arrow (in Nederlandse uitgaven Groene Pijl geheten). De pilot werd uitgezonden op 10 oktober 2012. In Nederland werd het eerste seizoen uitgezonden door Veronica[1] vanaf 3 februari 2013 om 21.25 uur. In Vlaanderen begon zender VIER de reeks uit te zenden vanaf 22 februari 2014.

Het eerste seizoen bestaat uit 23 afleveringen en liep oorspronkelijk van 10 oktober 2012 tot 15 mei 2013. Op 13 februari 2013 werd besloten dat er een tweede seizoen van Arrow komt. Dit seizoen zal in oktober 2013 op de Amerikaanse tv beginnen en vanaf 5 januari 2014 op de Nederlandse televisie. Een maand later (14 februari 2014) bevestigde The CW dat er een derde seizoen komt van de serie.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Na een schipbreuk waarbij zijn vader omkomt, wordt miljardair Oliver Queen vijf jaar lang vermist en dood gewaand, voordat hij wordt teruggevonden op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan. In zijn thuisstad Starling City wordt hij met open armen verwelkomd door zijn moeder Moira, zijn zusje Thea en zijn beste vriend Tommy. Al snel merken ze dat Oliver is veranderd door zijn beproeving op het eiland. Terwijl Oliver de waarheid over de man die hij is geworden geheim houdt, wil hij de fouten uit zijn jonge jaren goedmaken en probeert hij zich te verzoenen met zijn ex-vriendin, Laurel Lance.

Heimelijk creëert hij de persona van Arrow, een vigilante, om het onrecht dat zijn familie is aangedaan en de uitwassen van de samenleving te bestrijden en zijn geliefde stad Starling City weer in haar oude glorie te herstellen. Overdag speelt Oliver de rol van de rijke, zorgeloze playboy, die hij ooit was, bijgestaan door zijn toegewijde chauffeur/bodyguard, John Diggle, terwijl hij onder de dekking van de duisternis zijn geheime identiteit aanneemt. Laurels vader, rechercheur Quentin Lance, is vastbesloten om de onbekende vrijbuiter te arresteren. Ondertussen wordt duidelijk dat Olivers moeder Moira, die inmiddels hertrouwd is met een zakenpartner van zijn vader, meer weet van de dodelijke schipbreuk en meedogenlozer is dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Ze werkt, zij het tegen haar wil, samen met Malcolm Merlyn, een zakenman en lid van een groep gespecialiseerde moordenaars genaamd de League of Assassins. Hij heeft plannen om de wijk The Glades te vernietigen met een aardbevingsmachine om een persoonlijke reden. Eind seizoen 1 zet hij zijn plan in werking. Oliver doodt Merlyn blijkbaar in een laatste gevecht, maar kan niet voorkomen dat Merlyn's plan wordt voltooid. In een serie flashbacks is te zien hoe Oliver, toen hij op het eiland zat, een terroristische aanslag op een vliegtuig voorkwam.

In seizoen 2 gaat Oliver verder met zijn werk. Hij staat nu op betere voet met de politie, vooral agent Quentin Lance. Hij krijgt onder andere te maken met de mysterieuze Brother Blood en een man genaamd Slade Wilson, die samen werken aan een middel dat mensen bovenmenselijke krachten kan geven. Oliver heeft dit middel eerder gezien tijdens zijn verblijf op het eiland, aan boord van een gestrande Japanse duikboot. Het was op dit eiland dat Slade Wilson het middel kreeg toegediend en zo de bovenmenselijke moordenaar werd die hij nu is. Slade, die Oliver de schuld geeft van de dood van zijn vriendin toen ze alle drie op het eiland verbleven, is uit op wraak en begint langzaam Oliver te ruïneren. Zo ontneemt hij hem zijn bedrijf en doodt zijn moeder. Tegelijkertijd blijkt Malcolm Merlyn nog in leven te zijn, en wordt duidelijk dat hij de biologische vader is van Thea. Ook wordt meer duidelijk over de League of Assassins. Deze wordt geleid door een zekere Ra's al Ghul. Bovendien blijkt Oliver's vriendin Sara, waarvan werd aangenomen dat ze was verdronken toen Oliver's jacht zonk, nog te leven en lid te zijn van de League. Uiteindelijk weet Oliver Slade te verslaan en hem zijn krachten te ontnemen, terwijl Thea Starling City ontvlucht samen met Malcolm Merlyn.

Begin seizoen 3 is Oliver financieel geruïneerd, maar gaat toch door met zijn werk als Arrow. Zijn bedrijf, Queens Consolidated, wordt overgenomen door een nieuwe CEO, Ray Palmer. Niet veel later wordt Sara, die in Starling City was om Malcolm Merlyn te zoeken, vermoord, en alles wijst erop dat Merlyn haar moordenaar is. Wanneer Oliver de zaak eerst verder wil onderzoeken, en Merlyn derhalve in bescherming neemt, haalt hij zich de toorn van de League en hun leider Ra's al Ghul op de hals. Via een serie Flashbacks wordt duidelijk dat Oliver, in de 5 jaar dat hij weg was, niet de hele tijd op het eiland zat; hij werd ook een tijdje vastgehouden in Hong Kong door Amanda Waller, die hem dwong om haar huurling te worden.

Rolverdeling[bewerken]

Productie[bewerken]

Arrow is ontwikkeld door Andrew Kreisberg, Greg Berlanti en Marc Guggenheim. De pilotaflevering werd geregisseerd door David Nutter, die ook de pilot van Smallville regisseerde. Vanaf het begin werd besloten om geen personages met superkrachten in de serie voor te laten komen, om het geheel zo realistischer te maken. Tevens moest de serie op zichzelf staan (dus geen connecties met de strip of met andere series), zodat ook kijkers die niet bekend waren met het personage de serie zouden kunnen volgen.

De serie wordt voornamelijk opgenomen in Vancouver. Verder worden beelden van Frankfurt, Center City, Back Bay en Tokio gebruikt voor de skyline van Starling City. De serie bevat meerdere verhaallijnen, zowel gesitueerd in het heden na Olivers terugkeer als in het verleden tijdens zijn verblijf op het eiland.

De muziek van de serie is gecomponeerd door Blake Neely.

Spin-off[bewerken]

In 2 afleveringen van seizoen 2 speelt het personage Barry Allen mee. Deze dienden als pilot voor een spin-off serie rondom The Flash, welke in 2014 debuteerde.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties