Atomiumprijzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Atomiumprijzen
Uitgereikt door Stripfeest
Stichting Raymond Leblanc
Franse Gemeenschap
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Spirou
Fondation Cognito
Le Soir
Stripgids
Sabam for Culture
Land Vlag van België België
Locatie Brussel
Eerst uitgereikt 2017
Portaal  Portaalicoon   Strip

De Atomiumprijzen (Frans: Prix Atomium) zijn Belgische stripprijzen die jaarlijks worden uitgereikt op het stripfestival Stripfeest in Brussel. De prijzen zijn vernoemd naar het Atomium.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stripfeest werd voor het eerst georganiseerd in 2010.[1][2] Net zoals andere grote stripfestivals wou de organisatie van het festival ook zijn eigen prijs. Dus werd vanaf 2013 de Prix Saint-Michel uitgereikt op het Stripfeest, maar die samenwerking werd na enkele jaren stopgezet. Vervolgens werkten ze dan samen met de Stichting Raymond Leblanc, waardoor de Prix Raymond Leblanc voortaan op het Stripfeest werd uitgereikt.[3] Vanaf 2017 werd de Prix Raymond Leblanc een onderdeel van de nieuwe Atomiumprijzen.[4] In 2017 werden er zeven Atomiumprijzen uitgereikt. Het jaar daarop kwamen er twee bij: De Prix Atomium de la BD citoyenne en de Bronzen Adhemar. In 2019 werden de Prix Spirou de l'aventure humoristique en de Bronzen Adhemar niet uitgereikt, maar werd de Willy Vandersteenprijs uitgereikt.

In 2020 kwamen er drie prijzen bij: De Prix Atomium Spirou junior, de Prix Atomium Spirou jeunes auteurs en de Prix Atomium des Enfants.[5][6]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Prix Raymond Leblanc de la jeune création[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Raymond Leblanc of voluit Prix Raymond Leblanc de la jeune création (Nederlands: Raymond Leblanc Prijs voor jong talent) is een prijs voor het werk van een opkomende stripauteur die minder dan twee albums gepubliceerd heeft. De prijs wordt uitgereikt door de Stichting Raymond Leblanc. De winnaar krijgt € 20.000 en een contract bij ofwel uitgeverij Le Lombard ofwel uitgeverij Futuropolis.[4][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2017.

De prijs bestond echter al sinds 2007.[7] Voor het bestaan van de Atomiumprijzen werd de Prix Raymond Leblanc ook al in 2015 en 2016 uitgereikt op het Stripfeest.[8][9]

Prix Fédération Wallonie-Bruxelles en bande dessinée[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Fédération Wallonie-Bruxelles en bande dessinée (Nederlands: Stripprijs Federatie Wallonië-Brussel) is een prijs voor het werk van een stripauteur uit de Franse Gemeenschap dat origineel en vernieuwend is. De prijs wordt uitgereikt door de Franse Gemeenschap en de winnaar krijgt € 10.000.[4][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2017.

Prix Spirou de l'aventure humoristique[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Spirou de l'aventure humoristique (Nederlands: Robbedoesprijs voor humoristisch avontuur)[10] is een prijs voor het werk van een stripauteur die past bij de traditie van de strips die in het tijdschrift Spirou/Robbedoes verschenen. De prijs wordt uitgereikt door Spirou, de winnaar krijgt € 15.000 en tevens een publicatie in Spirou.[4][11]

Deze prijs werd als een van de Atomiumprijzen uitgereikt in 2017 en 2018.

Prix Atomium de Bruxelles[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Atomium de Bruxelles (Nederlands: Atomiumprijs van Brussel) is een prijs voor een werk van een stripauteur waarin de stad Brussel een rol speelt. De prijs wordt uitgereikt door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de winnaar krijgt € 7500.[4][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2017.

Prix Prem1ère du roman graphique[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Prem1ère du roman graphique (Nederlands: Prem1ère-prijs voor graphic novel) is een prijs voor een graphic novel uitgereikt door de RTBF.[6][12] De winnaar krijgt € 20.000 en extra media-aandacht van de RTBF.[4][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2017.

Prix Cognito de la BD historique[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Cognito de la BD historique (Nederlands: Cognitoprijs voor historische strip) is een prijs voor de beste historische strip uitgereikt door de Fondation Cognito. De winnaar krijgt € 3000.[4][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2017.

De prijs bestond echter al sinds 2012.[13][14]

Le Prix Le Soir de la bande dessinée de reportage[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Le Soir de la bande dessinée de reportage (Nederlands: Prijs Le Soir voor reportagestrip) is een prijs voor een strip die te maken heeft met de actualiteit. De prijs wordt uitgereikt door de Belgische krant Le Soir. De winnaar krijgt € 20.000 en extra media-aandacht van Le Soir.[4][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2017.

Prix Atomium de la BD citoyenne[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Atomium de la BD citoyenne (Nederlands: Atomiumprijs van de samenleving) is een prijs voor een strip die op een positieve manier aanzet tot nadenken over bepaalde maatschappelijke problemen. De winnaar krijgt € 5000.[4][6] Deze prijs werd als een van de Atomiumprijzen uitgereikt in 2018, 2019 en 2021.

Bronzen Adhemar[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Bronzen Adhemar voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Bronzen Adhemar is een prijs voor een Vlaamse stripauteur. De winnaar krijgt € 10.000.[15] Deze prijs werd als een van de Atomiumprijzen uitgereikt in 2018 en 2020, maar de prijs bestond echter al sinds 1977 en werd voordien uitgereikt op het stripfestival Stripgids Festival in Turnhout.

Willy Vandersteenprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Willy Vandersteenprijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Willy Vandersteenprijs is een prijs voor het beste stripalbum dat de voorbije periode oorspronkelijk in het Nederlands verscheen. De winnaar krijgt € 5000. Deze prijs wordt uitgereikt door Stripgids en Sabam for Culture werd als een van de Atomiumprijzen uitgereikt in 2019 en 2021,[6][16] maar de prijs bestond echter al sinds 2010.[17] Sinds 2022 wordt de Willy Vandersteenprijs uitgereikt op Stripfestival Breda.[18] Deze prijs wordt niet meer uitgereikt als onderdeel van de Atomiumprijzen.

Prix Atomium Spirou junior[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Atomium Spirou junior (Nederlands: Atomiumprijs Robbedoes junior) is een prijs voor een kortverhaal van maximaal vier pagina's, dat een eerbetoon is aan de strip Robbedoes en Kwabbernoot. De auteur moet wel achttien jaar oud of jonger zijn. De prijs wordt uitgereikt door het tijdschrift Spirou. De winnaar krijgt een gratis jaarabonnement op Spirou of tien albums indien de winnaar al geabonneerd is.[5][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2020.

Prix Atomium Spirou jeunes auteurs[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Atomium Spirou jeunes auteurs (Nederlands: Atomiumprijs Robbedoes jonge auteurs) is een prijs voor een kortverhaal van maximaal vier pagina's, dat een eerbetoon is aan de strip Robbedoes en Kwabbernoot. De auteur moet wel ouder zijn dan achttien jaar en mag maximum drie albums gepubliceerd hebben. De prijs wordt uitgereikt door het tijdschrift Spirou en het tijdschrift publiceert tevens ook het winnende verhaal. De auteur wordt hiervoor vergoed.[5][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2020.

Prix Atomium des Enfants[bewerken | brontekst bewerken]

De Prix Atomium des Enfants (Nederlands: Atomiumprijs voor kinderen) is een prijs voor de beste educatieve strip uitgereikt door het Stripfeest en het Foire du Livre. De winnaar krijgt € 3000. Bovendien komt daar ook nog € 7500 bij, dat bedoeld is voor een tentoonstelling over het bekroonde album met steun van het Belgisch Stripcentrum.[5][6] Deze prijs wordt als een van de Atomiumprijzen uitgereikt sinds 2020.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

2017[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 werden er zeven Atomiumprijzen uitgereikt, die in totaal € 100.000 als prijzengeld hadden. Hieronder volgen de winnaars:[19][20]

2018[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 werden er negen Atomiumprijzen uitgereikt, die in totaal € 115.000 als prijzengeld hadden. Hieronder volgen de winnaars:[21][22]

2019[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 werden er acht Atomiumprijzen uitgereikt, die in totaal € 90.000 als prijzengeld hadden. Hieronder volgen de winnaars:[23][24]

2020[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 werden er tien Atomiumprijzen uitgereikt, die in totaal € 101.000 als prijzengeld hadden. Hieronder volgen de winnaars.[27][28]

2021[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 werden er elf Atomiumprijzen uitgereikt, die in totaal € 101.000 als prijzengeld hadden. Hieronder volgen de winnaars.[30][31]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]