Bachvi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bachvi
ბახვი
Dorp in Georgië Vlag van Georgië
Bachvi (Georgië)
Bachvi
Geografie
Regio Goeria
Gemeente Ozoergeti
Hoogte 200 m
Coördinaten 41° 57′ NB, 42° 7′ OL
Bevolking
Inwoners (2014) 1.907 [1]
Etniciteit (2014) Georgisch (98,5%)
Overige informatie
Tijdzone UTC+4
Bachvi in Goeria
Bachvi (Goeria)
Bachvi
Foto's
Thee in Bachvi
Thee in Bachvi
Portaal  Portaalicoon   Georgië

Bachvi (Georgisch: ბახვი) is een gemeenschap van vier dorpen in het zuidwesten van Georgië met 1907 inwoners (2014), gelegen in de gemeente Ozoergeti (regio Goeria). De dorpen liggen aan beide oevers van de Bachvistskali, een linkerzijrivier van de Soepsa.

Toponiem[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Bachvi zou afgeleid van Bacchus, de Romeinse god van de wijn, roes en dronkenschap. Het dorp Bachvi stond en staat bekend om zijn wijnbereiding van de Goeriaanse wijnstokken Tsjchaveri, Mtevandidi en Dzjani.[2][3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19e eeuw omvatte de landelijke gemeenschap van Bachvi de dorpen Zeda Bachvi (of ook wel Sjoea Bachvi), Kveda Bachvi, Vake-Dzjvari, Oetsjchoebi en Bagdadi. De gemeenschap bevond zich midden tussen de rivieren Bachvistkal en Natani, aan de uiteinden van de hellingen van het Meschetigebergte. Het grootste deel van de gemeenschap bestond uit een vlakte die naar het noordwesten afhelde en dicht begroeid was. De wijnmakerij, bijenteelt en zijdeproductie waren de voornaamste economische activiteit.

In 1867 werd in opdracht van de bisschop van Imereti een koepelkerk in het dorp gebouwd en in 1874 kwam er een school.[4] In 1876 telde het dorp 953 inwoners verdeeld over 150 huishoudens.[5] In 1926 telde de gehele plattelandsgemeenschap Bachvi 3001 inwoners.[6]

In de daaropvolgende jaren was Bachvi een van de centra van de revolutionaire beweging in Goeria en de uitgeroepen Goeriaanse Republiek. Op 23 februari 1905 overhandigden in Bachvi boeren hun eisen aan de regeringsvertegenwoordiger Sultan Krim Girey. Het zogeheten Bachvi-manifest geldt als een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de Georgische democratisering. Ze eisten van de tsaristische regering de afschaffing van de slavernij van de aristocratie, landhervormingen, universeel onderwijs en een onmiddellijke volksstemming.[7][8] In de Sovjetperiode lag in het gebied van de dorpsgemeenschap de nadruk op de productie van thee,[9] net als in andere delen van Goeria, waaronder Naroedzja en Laitoeri.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 2014 had de dorpsgemenschap (temi) Bachvi 1907 inwoners,[1] en had een vrijwel mono-etnisch Georgische bevolkingssamenstelling (98,5%).[10]

Bevolkingsontwikkeling van de dorpsgemeenschap Bachvi
2002 2014
Bachvi (temi) 2840 Gedaald 1907
Kveda Bachvi 980 Gedaald 681
Zeda Bachvi 1197 Gedaald 839
Msjvidobaoeri 377 Gedaald 251
Okroskedi 286 Gedaald 136
Verantwoording data: Volkstellingen 2002 en 2014.[1]

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bachvi is een dorpsgemeenschap (თემი, temi), bestaande uit vier dorpen: Kveda ('Beneden') Bachvi, Zeda ('Boven') Bachvi, Msjvidobaoeri en Okroskedi.[1] Kveda Bachvi is het centrum van de dorpsgemeenschap.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Kveda en Zeda Bachvi zijn bereikbaar vanaf de nationale route Sh2 (Ozoergeti - Tsjochataoeri). Het dichtstbijzijnde spoorwegstation ligt op ruim tien kilometer afstand in Ozoergeti, waar dagelijks treinen vertrekken naar Batoemi en Tbilisi.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Uit het dorp kwamen een aantal bekende Georgiërs uit de late 19e en vroege 20e eeuw, uit met name de Kikodze en Sjarasjidze families.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bakhvi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.