Begonia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Begonia
Begonia
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Cucurbitales
Familie:Begoniaceae (Begoniafamilie)
geslacht
Begonia
L. (1753)
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Begonia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Begonia is een geslacht uit de begoniafamilie (Begoniaceae). Er zijn meer dan duizend soorten. Begonia is daarmee een van de omvangrijkste geslachten uit de plantenwereld.

Van oorsprong komen begonia's uit vochtige, warme gebieden in een bosrijke omgeving. Er bestaan zowel eenjarige als overblijvende soorten, groenblijvende en bladverliezende soorten. Er zijn zelfs klimmende varianten.

Begonia's hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar aan de driehoekige verdikking onder de bloemen (het vruchtbeginsel).

De wetenschappelijke geslachtsnaam Begonia is een eerbetoon aan Michel Bégon, een voormalig gouverneur van de Franse kolonie Haïti.

Kweek[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste soorten gedijen het beste op een half beschaduwde plaats en een matig vochtige grond. De grond moet goed doorlatend zijn. Veel soorten hebben een zure of zanderige grond nodig.

In Nederland is alleen de winterharde begonia (Begonia grandis) winterhard als tuinplant. Omdat Begonia grandis uit China komt, overleeft deze de vorst. De soorten Begonia maculata, Begonia masoniana en Begonia listada zijn geschikte kamerplanten voor vochtige ruimtes zoals de badkamer omdat deze Begonia's in de tropische nevelwouden ook schaduw verdragen.
De bekende bloeiende zaaibegonia's worden als eenjarige perkplanten verkocht.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Een selectie van de soorten:

Zie de categorie Begonia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.