Blozen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Blozen is het rood worden van iemands gezicht en soms ook nek. Blozen ontstaat door een verhoogde bloedtoevoer naar het hoofd. Vaak kleuren ook andere delen van het lichaam rood. Blozen gaat meestal gepaard met een gevoel het warm te hebben. Dit komt door de verwijding van de oppervlakkige bloedvaten.

De term wordt vooral gebruikt indien dit rood worden optreedt als gevolg van verliefdheid, schaamte, woede, vernedering of andere emotie. Maar iemand kan ook rood worden door seksuele opwinding ('seksblos'), kou of (zware) lichamelijke inspanning. Ook bepaalde stoffen kunnen een blos veroorzaken, zoals alcohol en koolmonoxide.

Indien de rode kleur langere tijd aanwezig blijft nadat het blozen begint, kan dit een vroegtijdig teken zijn van rosacea. Het verschijnsel wordt veel gezien bij jonge mensen, vooral meisjes, maar ook tijdens de zogenaamde overgangsjaren.

Mannen vinden het vaak aantrekkelijk als een vrouw bloost. Wellicht is blozen dus een belangrijke functie. Een goede behandeling om het orthosympathische zenuwstelsel, de oorzaak van het verschijnsel, te beïnvloeden is zonder bijwerkingen niet voorhanden. Men ziet de klachten vaak op oudere leeftijd vanzelf verdwijnen.