Bonchamp-lès-Laval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bonchamp-lès-Laval
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Bonchamp-lès-Laval (Frankrijk)
Bonchamp-lès-Laval
Situering
Regio Pays de la Loire
Departement Mayenne (53)
Arrondissement Laval
Kanton Bonchamp-lès-Laval
Coördinaten 48° 4′ NB, 0° 42′ WL
Algemeen
Oppervlakte 27,51 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
6.211[1]
(226 inw./km²)
Hoogte 47 - 113 m
Overig
Postcode 53960
INSEE-code 53034
Foto's
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Bonchamp-lès-Laval is een gemeente in het Franse departement Mayenne (regio Pays de la Loire). De gemeente telde 6.211 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats maakt deel uit van het arrondissement Laval.

Bonchamp-lès-Laval is van oorsprong een landbouwgemeente. Door de nabijheid van Laval en de inplanting van drie industriezones kent de gemeente een groei sinds de jaren 1960. Er is ook kleinhandel aanwezig in het centrum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bonchamp werd voor het eerst vermeld als een parochie in de 11e eeuw. De plaats heette toen nog Malo Campo, zo genoemd omdat het gebied bestond uit heide en dus slechte landbouwgrond was. De naam Bono Campo verscheen in de 13e eeuw. Een eerste kerk, die nooit voltooid is, werd gebouwd in het gehucht La Cassine. Vervolgens werd een romaanse kerk gewijd aan Sint-Blasius gebouwd in het huidige centrum. De oudste delen van deze kerk gaan terug tot de 11e eeuw. Bonchamps was geen zelfstandige heerlijkheid. Het dorp, de verschillende gehuchten en landerijen hingen af van diverse wereldlijke en geestelijke heren.

Bonchamp was een landbouwdorp waar tot de 18e eeuw als nijverheid ook pottenbakkers actief waren. Na de Franse Revolutie namen verschillende inwoners van Bonchamp deel aan de Opstand in de Vendée en werden vervolgens ook ter dood veroordeeld.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Bonchamp-lès-Laval bedroeg op 1 januari 2021 27,51 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 225,8 inwoners per km².

De Jouanne stroomt door het grondgebied van de gemeente. De autosnelweg A81 loopt door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Bonchamp-lès-Laval met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1836 telde Bonchamp nog 1.227 inwoners. Dit zakte in de loop van de 20e eeuw. Maar door de nabijheid van Laval stijgt het inwoneraantal sinds de jaren 1960. Tussen 1999 en 2019 steeg de bevolking met ongeveer 30%.

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bonchamp-lès-Laval van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.