Bruine gent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruine gent
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Brown booby.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Suliformes
Familie: Sulidae (Genten)
Geslacht: Sula
Soort
Sula leucogaster
(Boddaert, 1783)
Bruine gent op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De bruine gent (Sula leucogaster) is een zeevogel die behoort tot de genten (Sulidae).

Kenmerken[bewerken]

De lichaamslengte bedraagt 64 tot 74 cm en het gewicht 700 tot 1500 gram. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

Leefwijze[bewerken]

Deze vogels zijn uitstekend aangepast aan het jagen en duiken in zee, dankzij hun sigaarvormig lichaam. Ze bezitten onderhuidse luchtzakken om de schok van een stootduik te kunnen opvangen. Hun voedsel bestaat uit pijlinktvissen en vissen. Om deze vissen te verschalken, duiken ze van wel 30 meter hoogte neer en schieten naar grote diepte door.

Voortplanting[bewerken]

Het vrouwtje legt 2 eieren, die lichtblauw van kleur zijn. Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden de eieren uit. Vaak wisselen ze elkaar na 12 uur af. Na ongeveer 43 dagen komen de eieren uit. Het jong is nog niet zo mooi gekleurd als de ouders. Als ze 2 tot 3 jaar oud zijn krijgen ze de kleur van de ouders. Ze zijn pluizig en lichterbruin van kleur. Tot die tijd krijgen ze nog eten van de ouders. Vaak gebeurt dit om de 17 uur. In de winter gaat ze de zee op, om daar te overwinteren. Dit doen alleen de noordelijk levende bruine genten.

Verspreiding[bewerken]

Ze broeden in grote kolonies op eilanden in de Caraïben en de Golf van Mexico. Buiten het broedseizoen leven ze binnen de tropen verspreid over grote gebieden van de Atlantische en Grote Oceaan.

De soort telt 4 ondersoorten:

Brown boobytern.JPG

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties