Cambo-les-Bains

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cambo-les-Bains
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Cambo-les-Bains (Frankrijk)
Cambo-les-Bains
Situering
Regio Nouvelle-Aquitaine
Departement Pyrénées-Atlantiques (64)
Arrondissement Bayonne
Kanton Baïgura et Mondarrain
Coördinaten 43° 22′ NB, 1° 24′ WL
Algemeen
Oppervlakte 22,49 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
6.669[1]
(297 inw./km²)
Hoogte 0 - 400 m
Overig
Postcode 64250
INSEE-code 64160
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Cambo-les-Bains (Baskisch:Kanbo) is een gemeente in het Franse departement Pyrénées-Atlantiques (regio Nouvelle-Aquitaine) en telt 6177 inwoners (2008).

Cambo-les-Bains is al eeuwen bekend voor zijn waterbronnen. Het heeft alle aspecten van een kuuroord, zoals een thermenpaleis en indrukwekkende hotels en villa's.

De kerk Saint-Laurent dateert uit de 17e eeuw en is gebouwd in de typische stijl van de streek. De kerk heeft een beuk en houten galerijen aan de zijkanten. Achter het verhoogde altaar is er een verguld retabel met een schilderij van de marteldood van Sint Laurentius.[2]

Thermen
Tuinen

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Cambo-les-Bains bedraagt 22,4 km², de bevolkingsdichtheid is 274,7 inwoners per km² (2008). De stad is gebouwd aan de oever van de rivier de Nive.

De onderstaande kaart toont de ligging van Cambo-les-Bains met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Beroemde inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

De Franse toneelschrijver Edmond Rostand verbleef er geruime tijd voor zijn gezondheid. Hij liet er op grote kosten een villa bouwen met een schitterende tuin, de villa Arnaga. Deze villa herbergt nu een museum dat aan Edmond Rostand is gewijd.

Blanche Delacroix, barones de Vaughan (13 mei 1883 - 12 februari 1948) was tweede vrouw van de Belgische koning Leopold II. Ze overleed in "Villa Kayola" aan de gevolgen van suikerziekte. Of ze toen straatarm was, zoals de verhalen willen, is onbekend. Volgens het boek van Erna Schelstraete (Blanche Delacroix, koningin voor een dag) woonde haar zoon Lucien zijn hele leven in Cambo en werd er in 1984 begraven onder de naam Lucien, duc de Tervueren Saxe-Cobourg-Gotha. Hij is de buitenechtelijke zoon van koning Leopold II en Blanche Delacroix.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Cambo-les-Bains.