Christus Triumfatorkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christus Triumfator
Aanzicht vanuit het oosten
Plaats Den Haag
Denominatie Protestantse Kerk in Nederland
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 20′ OL
Gebouwd in 1962
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  532180
Architectuur
Architect(en) Geert Drexhage
Vrijstaande klokkentoren 42 m
Interieur
Orgel 1964
Zitplaatsen 672 + 200
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan 154 (hoek Laan van Nieuw Oost-Indië) in het Bezuidenhout in Den Haag is een protestantse kerk. Hij werd op 21 maart 1962 in gebruik genomen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na het bombardement op het Bezuidenhout was de grond op de hoek van de Juliana van Stolberglaan en de Laan van Nieuw Oost-Indië vrijgekomen. Deze werd aan de Gereformeerde Kerk toegewezen. Het kerkgebouw verving twee bestaande kerken: de gereformeerde Oosterkerk en de gereformeerde Maranathakerk die in de van Heutzstraat was. De Christus Triumfatorkerk ontleent zijn naam aan een tekst uit de Bijbel.[1] De kerk staat sinds 18 maart 2013 op de lijst van Rijksmonumenten.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste plannen voor de bouw dateren uit 1957. De architect Geert Drexhage (1914-1982) kreeg als richtlijnen mee: de preekstoel moet een centrale plaats innemen, het liturgisch centrum en doopvont moeten duidelijk zichtbaar zijn en de geluidsisolatie moet goed zijn. Verder werd hij in zijn ontwerp vrij gelaten in de inrichting van de kerkzaal en de situering van het "kerkelijk centrum". Het kerkgebouw ligt net boven straatniveau.

Kerkzaal[bewerken | brontekst bewerken]

De kerkzaal bevindt zich op de eerste verdieping en is gebaseerd op 144[2] gemetselde penanten van 10 meter hoog, die onder een hoek van 45 graden staan met de kerkzaal. Deze constructie geeft een lichtval met boeiende effecten en zorgt tevens voor goede geluidsisolatie van het straatgeluid.

In de penanten zijn dunne staalkabels gespannen, waardoor "voorgespannen metselwerk" werd verkregen; toen uniek in zijn soort. De penanten zijn als het ware tussen het dak en de vloer van de kerkzaal ingeklemd, waarmee de benodigde stijfheid werd verkregen.

Het dak bestaat uit eenvoudige stalen spanten, waaraan een plafond van houten schrootjes is gehangen. De lampen zijn min of meer willekeurig over het plafond "ge­strooid", als sterren aan de hemel.

De kansel staat niet in het midden, zoals in de reformatorische kerken gebruikelijk was, maar iets uit het midden; links daar­van staat op het liturgisch centrum de avondmaalstafel en aan de rand van het liturgisch centrum vóór de kansel het doopvont. Omdat de prediking en de bediening van de sacramenten in de reformatorische kerken centraal staan, zijn de banken rond het liturgisch centrum gegroepeerd.

Toren[bewerken | brontekst bewerken]

De toren is 42 meter hoog, staat los van de kerk en is ‘op staal’ gebouwd. De top van de toren is ingericht voor de plaatsing van een carillon, maar uiteindelijk is er slechts één luidklok geplaatst. Deze klok heeft als opschrift "deo sono populum voco" (ik luid voor God en roep het volk).

Overige ruimten[bewerken | brontekst bewerken]

Op de begane grond is een grote ontvangsthal met een kleu­rige glaswand uit de gesloopte Wilhelminakerk.

Verder is er een keuken voor de koster­/beheerder en een aantal vergaderruimten. Deze worden intensief gebruikt voor zowel kerkelijke als niet-kerkelijke doeleinden. In de grote "Tabe Zijlstra-zaal" is plaats voor 240 mensen.

In de kelder is een archiefruimte, een biljartkamer, een soosruimte en een keuken voor het oecumenisch maaltijdproject; verder is er het ketelhuis van de centrale verwarming.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Het orgel is in 1964 als opus 596 gebouwd door de firma Verschueren. Adviseurs zijn J.C. Hanegraaff en Joh. M. Vetter namens de Orgelbouw Advies Commissie van de Gereformeerde Organisten Vereniging. Het orgel heeft een mechanische speeltractuur en een elektrische register tractuur (sleepladen), de manuaalomvang is C-g3 en de pedaalomvang is C-f1.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De Christus Triumfatorkerk kent veel activiteiten. Zo houden de hervormde en gereformeerde wijkgemeenten hier de gezamenlijke zondagse kerkdienst en de doordeweekse kerkelijke vergaderingen, catechisaties, Bijbelstudie- en praatgroepen, cantorij en wijk­avonden. De kerkdiensten zijn rechtstreeks te volgen via internet,[3] ook zijn ze achteraf als podcast te downloaden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Christus Triumfatorkerk (Den Haag) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.