Cimetière du Père-Lachaise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ingang van de begraafplaats
Een laan op Père-Lachaise
Columbarium
Crematorium
Het graf van Honoré de Balzac
Het graf van Guillaume Apollinaire
Het graf van Gilbert Bécaud
Het graf van Édith Piaf
Het graf van Jim Morrison
Het graf van Jean-François Champollion
Het graf van Alain Kardec
Het graf van Édouard Branly
Gedenkteken voor Maria Callas
Het graf van Marcel Proust
Het graf van Frédéric Chopin
Crypte en monument voor de tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk gesneuvelde Belgische soldaten

Het Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. Het is gelegen op en rondom de heuvel Champ-l'Evêque in het 20e arrondissement, vlak bij metrostation Père Lachaise.

Geschiedenis[bewerken]

Het landgoed werd in 1762 verkocht om schulden te kunnen afbetalen. Na de Franse Revolutie verviel het bezit aan de stad Parijs die er in 1804 een begraafplaats van maakte met de naam 'Cimetière De l'Est'. De begraafplaats stond bekend onder de naam 'Cimetière du Père-Lachaise'. De begraafplaats is vernoemd naar François d'Aix de La Chaise.

In 1804 werd aan de toenmalige stadsarchitect Alexandre-Théodore Brongniart de opdracht gegeven om de begraafplaats te vernieuwen. Père-Lachaise was vanaf dat moment een prestigieuze laatste rustplaats. De gegoede burgerij van Parijs liet in de jaren die volgden, geïnspireerd door de Romantische tijdgeest, menig grotesk grafmonument op het terrein verrijzen. In de periode tot 1850 werd de begraafplaats vijfmaal uitgebreid. Het jezuïetenlandgoed van oorspronkelijk 17 hectare groeide uit tot de huidige oppervlakte van 43,93 hectare.

De begraafplaats van Père-Lachaise was onmiddellijk het prototype van de extra-muros begraafplaats. In de hele westerse wereld werd het voorbeeld gevolgd. In diverse steden in de Verenigde Staten werden 'rural cemeteries' aangelegd. Mount Auburn Cemetery (1831) in Boston Massachusetts is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld, het Evergreen Cemetery in Newark, New Jersey dateert van 1853 en in Engeland werd in 1839 het beroemde Highgate Cemetery aangelegd.

Beeldhouwkunst[bewerken]

Beroemde voorbeelden van Romantische beeldhouwkunst zijn op Père-Lachaise te zien.

Vermeldenswaard zijn onder andere

Graven van beroemdheden[bewerken]

Inhoud
  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X Y Z  

A[bewerken]

B[bewerken]

C[bewerken]

D[bewerken]

E[bewerken]

F[bewerken]

G[bewerken]

H[bewerken]

I[bewerken]

J[bewerken]

K[bewerken]

L[bewerken]

M[bewerken]

N[bewerken]

O[bewerken]

  • Andranik Ozanian (1865-1927), Armeens generaal, politicus en vrijheidsstrijder (lag hier gedurende 72 jaar begraven, maar werd in 2000 elders herbegraven)

P[bewerken]

Q[bewerken]

R[bewerken]

S[bewerken]

T[bewerken]

U[bewerken]

V[bewerken]

W[bewerken]

XYZ[bewerken]

Crypte Belgische soldaten 1914 - 1918[bewerken]

Een crypte met monument voor de tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk gesneuvelde Belgische soldaten bevindt zich bij de hoofdingang aan de Avenue du Père Lachaise. In 1922 werden alle Belgische soldaten die in Parijse ziekenhuizen gestorven waren aan tijdens de oorlog opgelopen verwondingen en vervolgens op verschillende begraafplaatsen in Parijs waren begraven, herbegraven in een gezamenlijk grafmonument op de begraafplaats Père Lachaise. Het graf bevat naast het stoffelijk overschot van een onbekende Belgische soldaat, dat van 102 soldaten wiens identiteit wel bekend is. Hun namen staan gegraveerd in de rondingen van het monument.

Literatuur[bewerken]

  • Luijters, Guus, Beroemde doden van Père Lachaise en andere begraafplaatsen van Parijs. Soesterberg: Aspekt, 2004

Externe links[bewerken]