Clemente Micara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Clemente kardinaal Micara
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang Kardinaal-bisschop
Ambt prefect van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven en vicaris-generaal van Rome
Titelkerk Mariae supra Minervam
Creatie
Gecreëerd door Pius XI
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Clemente Micara (Frascati, 24 december 187911 maart 1965), titulair aartsbisschop van Apamea (Syrië) en later kardinaal-bisschop van Velletri, was een Italiaans geestelijke. Van 1923 tot 1946 was hij apostolisch nuntius in België.

Hij werd door paus Pius XII kardinaal gecreëerd, en werd de titulus van Santa Maria sopra Minerva. Later werd hij benoemd tot pro-prefect van de Congregatie voor de Riten. In 1951 werd hij tot kardinaal-vicaris van Rome benoemd, en dit bleef hij tot aan zijn dood. Ten slotte was hij tussen 1950 en 1953 prefect van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven. Gedurende zijn episcopaat wijdde hij Friedrich Wetter priester en Jozef Van Roey aartsbisschop. Als kardinaal-vicaris van Rome wijdde hij de Gesù Divin Lavoratore.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In 1925 werd hij als pauselijk gezant in audiëntie ontvangen door koningin Elisabeth om haar namens paus Pius XI de Gouden Roos te overhandigen. Micara was goed bevriend met de vorstin, en regelmatig te gast op strijkersconcerten op het koninklijk paleis in Brussel. De kardinaal was ook een getalenteerd cellist en nam vaak deel aan muziekevenementen in het paleis van koningin Elisabeth.

Hij stierf na een lange ziekte in Rome, waar hij in zijn titelkerk werd bijgezet.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Angelo Maria Dolci
Apostolisch nuntius voor België
1923-1946
Opvolger:
Fernando Cento
Voorganger:
Francesco Marchetti Selvaggiani
Kardinaal-vicaris van het bisdom Rome