David Suchet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
David Suchet

David Suchet (Londen, 2 mei 1946) is een Engelse acteur die het bekendst is geworden door zijn vertolking van Hercule Poirot, een creatie van de schrijfster Agatha Christie, in de televisieserie Agatha Christie's Poirot.

Levensloop[bewerken]

Jeugd en opvolgende jaren[bewerken]

Suchet werd geboren als tweede zoon van de gynaecoloog Jack Suchet (1908-2001) en de actrice Joan Patricia Jarché (1916–1992). Zijn vader kwam uit Zuid-Afrika en was van (Litouws-) joodse afkomst, zijn moeder was van vaders zijde ook van (Russisch-) joodse afkomst.

David Suchet raakte geïnteresseerd in acteren en voegde zich bij het National Youth Theatre toen hij achttien jaar oud was. Hij studeerde aan de London Academy of Music and Dramatic Art, waar hij later raadslid van werd. Hij begon zijn acteercarrière in het Watermill Theatre.

Carrière[bewerken]

In 1973 werd hij lid van de Royal Shakespeare Company. In de jaren 70 kwam hij voor het eerst in de bioscoop in de film A Tale of Two Cities. In 1985 speelde hij 'Blott' in de televisieserie Blott on the Landscape. Hij kreeg een prijs als beste mannelijke acteur in de film A Song for Europe. Hij speelde inspecteur Japp in Thirteen at dinner (1985), een verfilming van Agatha Christies Lord Edgware Dies. Peter Ustinov speelde in deze film de rol van Poirot.

Suchets vertolking van Agatha Christies beroemde detective Hercule Poirot, heeft hem in 1991 een BAFTA-nominatie opgeleverd. In 1994 ontving hij een Variety Club Award en later ontving hij er nog een voor zijn vertolking van Antonio Salieri in de heropvoering van het toneelstuk Amadeus.

In mei 2006 speelde hij de rol van de persbaron Robert Maxwell, in de BBC-serie 'Maxwell', een dramaserie van de laatste 18 maanden van zijn leven.

Privéleven[bewerken]

Hij is de broer van John Suchet, een bekende ITN-nieuwslezer. Hij trouwde in 1976 met Sheila Ferris. Hun zoon Robert studeerde in juli 2002 af aan de Universiteit van Birmingham. Ze hebben ook een dochter, Katherine. Suchet speelt klarinet. Hij woont in Pinner. Een van zijn hobby's is fotografie. Zijn grootvader van moederszijde, James Jarché, was een bekende Fleet Street-fotograaf. Suchet kwam voor het eerst in aanraking met fotografie toen zijn grootvader hem een Kodak gaf als cadeau.

Suchets joodse vader en anglicaanse moeder waren beiden niet kerkelijk. Hijzelf ontving geen religieuze opvoeding. In 1986 bekeerde hij zich tot het anglicaanse geloof en liet zich dopen. In 2006 ontving hij het vormsel. Hij verklaarde hierover in een interview voor The Strand Magazine, "Ik ben een gelovig christen. Ik denk dat dit me sterkt in mijn leven. Ik geloof in de principes van het christendom en in de principes van de meeste godsdiensten, namelijk dat men zich moet overgeven aan een hoger goed".

Mede daarom maakte hij in 2012 voor de BBC de 2-delige documentaireserie In de voetsporen van Paulus (In the footsteps of St. Paul). Daarin maakte hij een reis door het gebied rond de Middellandse Zee waar de apostel Paulus in de eerste eeuw het christelijk geloof verkondigde.

Eerbetoon[bewerken]

 • Suchet ontving de prijs voor beste mannelijke acteur vanwege de Royal Television Society voor zijn rol in A Song for Europe in 1985.
 • Hij werd genomineerd in 1991 voor een British Academy Television Award (BAFTA) voor zijn rol als Hercule Poirot in verfilmingen van Agatha Christies werk.
 • Hij ontving in 1994 een Variety Club Award als beste acteur voor zijn vertolking van 'John' in David Mamets werk Oleanna in de Royal Court Theatre, Londen.
 • Hij ontving later nog een Variety Club Award voor zijn vertolking van Antonio Salieri in een revival van Amadeus.
 • Voor diezelfde rol werd hij in 2000 genomineerd voor een Tony award, als beste acteur.
 • In 2002 werd hij genomineerd voor een Royal Television Society award en voor een BAFTA award, voor zijn rol als Augustus Melmotte in The Way We Live Now.
 • In 2002 werd hij bevorderd tot Officer of the Order of the British Empire (OBE).
 • Op 10 oktober 2008 werd hij eredoctor van de Universiteit van Chichester.
 • Op 24 november 2008 ontving hij een onderscheiding als 'Best Actor' vanwege de International Emmy Awards in New York, voor zijn rol als Robert Maxwell in het BBC drama Maxwell.
 • Op 7 januari 2009 werd hij ereburger van Londen.
 • Op 13 juli 2010 werd hij eredoctor van de Universiteit van Kent.
 • In de Honours' List januari 2011 werd hij bevorderd tot Commander of the Order of the British Empire (CBE).

Film- en televisierollen[bewerken]

Externe link[bewerken]