Davy Dilamo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Davy Dilamo
Davy Dilamo
Algemene informatie
Geboren 22 mei 1978
Geboorteplaats Maaseik
Land Vlag van België België
Werk
Jaren actief 2004 - heden
Genre(s) Operatic Pop, Classical Crossover
Instrument(en) Stembanden
Officiële website
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Davy Dilamo, artiestennaam van Davy Di Girolamo (Maaseik, 22 mei 1978), is een Belgische zanger, liedjesschrijver en entertainer.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Dilamo is de zoon van een Italiaanse modeontwerper en een Belgische kledingsspecialiste. Op zijn dertiende genoot Davy een muziekstudie aan de Gemeentelijke Muziekacademie van Maasmechelen, waar hij gitaar als instrument verkoos.

Na het behalen van zijn diploma 'Industrieel Ingenieur Elektronica' concentreerde Dilamo zich op een muzikale loopbaan. In de zomer van 2004 gaf hij een optreden in de Verenigde Staten. Tijdens zijn verblijf in de VS nam Dilamo ook een aantal nummers op in de Sun Studio in Memphis, Tennessee.

In januari 2005 behaalde Dilamo een vierde plaats en de publieksprijs op het Maaslands Songfestival 2005, gehouden in de schouwburg van Maasmechelen. Naar aanleiding hiervan verscheen op het Belgische TV Limburg een docusoap die Dilamo volgde in de aanloop naar de finale. Na het Maaslands Songfestival werd Dilamo samen met nog andere cultuurverdienstelijke Maasmechelaars ontvangen en gehuldigd door de burgemeester van Maasmechelen. Dilamo liep in 2005 stage aan de Pop Academy in Weismes.

BASTA![bewerken | brontekst bewerken]

Dilamo werd in 2006 gevraagd de mannelijke solist te worden van de groep BASTA!, een gelegenheids(pop)koor bestaande uit 25 jonge en minder jonge Maaslanders dat zingt over verdraagzaamheid. Samen met BASTA! bracht Dilamo de single Verdraagzaamheid uit. De melodie van dit nummer is ontleend aan Her time has come van de Zuid-Afrikaanse artiest Francois Le Roux (Ha!Man). De Nederlandstalige tekst werd door de leden van BASTA! geschreven.

Muzikale inspiratie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn muzikale inspiratie vindt Dilamo in verschillende invloeden zoals opera, musical, big band, blues, soul, pop en rock, uit verschillende culturen en in verschillende talen. Die invloeden komen terug in zijn zelfgeschreven nummers. De backing vocals van zijn nummers zingt Dilamo zelf in.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Verdraagzaamheid 26-05-2006 - - - met BASTA!
Amore no 2010 - - -
Santa Lucia 2016 - - -
Il mondo 2016 31-12-2016 tip -
Cinderella 2017 24-06-2017 tip - Nr. 43 in de Vlaamse Top 50

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]