De Grote Podcastlas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Grote Podcastlas
Host(s) Leon Boelens, Max Gerritsen, Hugo Noordman[1]
Taal Nederlands
Updates Wekelijks
Begin november 2021
Genre Geografie
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Mens & maatschappij
Kunst & Cultuur

De Grote Podcastlas is een Nederlandstalige podcast die sinds november 2021 wekelijks wordt uitgezonden. In de podcast wordt iedere week een onafhankelijk land besproken.[2][3][4] De Grote Podcastlas werd in 2022 en 2023 genomineerd voor een Dutch Podcast Award.[5] In 2023 werd De Grote Podcastlas ook genomineerd voor een Columbus Travel Award.[6] In 2024 won De Grote Podcastlas de prijs voor Beste Onderwijspodcast.[7]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De podcast wordt gemaakt door drie geografen.[2][8] Zij bespreken iedere week een ander onafhankelijk land, waarin ze proberen om een zo goed mogelijk beeld te schetsen van het land in kwestie.[9] De opzet van de afleveringen is altijd hetzelfde en bestaat uit de volgende segmenten:

  1. Paspoortje, een segment met algemene informatie over het land, zoals de oppervlakte, taal, religie, ligging en relatieve grootte;
  2. Demografie, geschiedenis, politiek;
  3. Natuur, economie, toerisme;
  4. Kunst, keuken, sport.

Aan het einde vragen de presentatoren elkaar wat het land in kwestie uniek maakt en wat zij zouden doen als ze één dag in het land zouden zijn.

Speciale afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de reguliere afleveringen over landen, zijn er ook speciale afleveringen gemaakt met personen die op enige wijze betrokken waren bij bijvoorbeeld geografie of internationale relaties. Zo waren er specials met Olaf Koens, Jelle Brandt Corstius, Bram van Ojik, Eva Rammeloo, Suzan Yücel, Ruben Terlou, Carmen Gonsalves, Karel van Oosterom, Erik Mouthaan en Maersk-kapitein Peter Boelens.

Provincies[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 zijn er 12 provincie-afleveringen gemaakt. Deze hadden dezelfde opzet als de afleveringen over landen, maar waren korter. Voor deze serie werd onder andere samengewerkt met RTV Utrecht, AT5 en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Wereldsteden[bewerken | brontekst bewerken]

Als afwisseling van de landenafleveringen, zijn er ook speciale afleveringen over wereldsteden. In december 2022 en januari 2023 kwamen de afleveringen over New York[10] en Moskou[11] online. Later kwamen Hong Kong, Parijs, Caïro en Mumbai daarbij.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]