Directie van de Europese Centrale Bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Directie van de Europese Centrale Bank is het uitvoerende orgaan dat verantwoordelijk is voor de monetaire politiek van de Eurozone.

De Directie (Executive Board) van de Europese Centrale Bank bestaat uit de president en vicepresident van de ECB en vier andere leden. Deze worden in onderlinge overleg door de staatshoofden en regeringsleiders van de landen die tot de eurozone behoren voor een niet-hernieuwbare termijn van acht jaar voorgedragen[1]. Ten minste drie van de zes bestuurders dienen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje afkomstig te zijn.

De Directie is belast met de tenuitvoerlegging van het monetair beleid dat door de Algemene raad (Governing council). De Directie bereidt daarnaast de vergaderingen van de algemene raad voor en is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de ECB.

Onder de regels van de ECB vertegenwoordigen bestuursleden niet een bepaald land en ook zijn zij er niet verantwoordelijk voor om de economische omstandigheden in één land te volgen. In plaats daarvan zijn alle bestuursleden gezamenlijk verantwoordelijk voor het monetair beleid voor de gehele eurozone. Leden van de directie van de Europese Centrale Bank treden in het algemeen in juni aan.

Leden van de directie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Presidenten Vice-presidenten Vier andere uitvoerende leden
1998 Wim Duisenberg
Vlag van Nederland Nederland
Christian Noyer
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Sirkka Hämäläinen
Vlag van Finland Finland
Eugenio Domingo Solans
Vlag van Spanje Spanje
Tommaso Padoa-Schioppa
Vlag van Italië Italië
Otmar Issing
Vlag van Duitsland Duitsland
1999
2000
2001
2002 Loukas Papadimos
Vlag van Griekenland Griekenland
2003 Jean-Claude Trichet
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Gertrude Tumpel-Gugerell
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
2004 José Manuel González Páramo[2]
Vlag van Spanje Spanje
2005 Lorenzo Bini Smaghi
Vlag van Italië Italië
2006 Jürgen Stark[3]
Vlag van Duitsland Duitsland
2007
2008
2009
2010 Vítor Constâncio
Vlag van Portugal Portugal
2011 Mario Draghi
Vlag van Italië Italië
Peter Praet
Vlag van België België
2012 Benoît Cœuré
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Jörg Asmussen
Vlag van Duitsland Duitsland
2013 Yves Mersch
Vlag van Luxemburg Luxemburg
2014 Sabine Lautenschläger
Vlag van Duitsland Duitsland
2015
2016
2017
2018 Luis de Guindos
Vlag van Spanje ESP
2019 Christine Lagarde
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Philip R. Lane
Vlag van Ierland IRL
2020 Fabio Panetta
Vlag van Italië Italië
Isabel Schnabel
Vlag van Duitsland Duitsland
2021 Frank Elderson
Vlag van Nederland Nederland

Volgens de planning heeft Mario Draghi in november 2011 de werkzaamheden van Jean-Claude Trichet overgenomen; Sarkozy en Berlusconi hadden onderling besloten dat Bini-Smaghi zou aftreden om zo plaats te maken voor een Frans lid[4]. Zij waren echter vergeten Bini-Smaghi in deze afspraak te betrekken. Als lid van de directie van de ECB was hij onafhankelijk en stond het hem vrij om aan te blijven. In november 2011 werd echter bekend dat hij zijn functie per 1 januari 2012 zou neerleggen, wat de weg vrijmaakte voor zijn Franse opvolger, Benoît Cœuré, die per 29 november 2011 werd benoemd.

De vrijgevallen zetel van de Spanjaard José Manuel González Páramo bleef in 2012 vanaf 1 juni 2012 bijna een half jaar onbezet totdat tijdens de Europese top van 22-23 november 2012 de Luxemburger Yves Mersch werd benoemd. In januari 2014 werd Jörg Asmussen opgevolgd door zijn landgenote Sabine Lautenschläger. Asmussen was het tot nu toe kortst zittende directielid. Hij slaagde er niet in zijn werkzaamheden bij de ECB in Frankfurt te combineren met de vaderlijke zorg voor zijn jonge gezin in Berlijn.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]