Dorothea Jordan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dorothea Jordan

Dorothea Jordan, pseudoniem van Dorothea Bland (nabij Waterford, 21 november 1761 - Saint-Cloud, 5 juli 1816) was een Iers actrice, die bekend werd als maîtresse van de latere koning Willem IV van het Verenigd Koninkrijk.

Dorothea Bland werd geboren nabij Waterford, Ierland, en maakte haar debuut in 1777 in Dublin als Phoebe in As You Like It. Ze werd al snel succesvol, speelde vanaf 1782 in Yorkshire en vanaf 1785 in Londen. Ze gold in haar tijd als de beste komedie-actrice na Kitty Clive. Ze noemde zich "Mrs. Jordan" omdat een getrouwde vrouw als actrice meer geaccepteerd was, maar is in werkelijkheid haar hele leven ongetrouwd gebleven.

Tussen 1790 en 1811 had zij een relatie met de latere koning Willem IV. Ze hadden samen tien kinderen, Jordan had er al vijf uit eerdere relaties. In 1814 of 1815 vertrok ze naar Frankrijk, naar verluidt om een schuld te ontvluchten. Ze stierf waarschijnlijk in Saint-Cloud, nabij Parijs, al zijn er ook verhalen dat ze in werkelijkheid nog zeven jaar onder een valse naam in Engeland leefde.

Bekende afstammelingen[bewerken]