Driekielstraalschildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Driekielstraalschildpad
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2000)
Geoclemys hamiltonii.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Onderorde: Cryptodira (Halsbergers)
Familie: Geoemydidae
Onderfamilie: Batagurinae
Geslacht: Geoclemys
Soort
Geoclemys hamiltonii
(Gray, 1831)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De driekielstraalschildpad[2] (Geoclemys hamiltonii) is een schildpad uit de familie Geoemydidae. Het is de enige soort uit het monotypische geslacht Geoclemys.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De naam moet niet worden verward met de soorten driekielwaterschildpad en de driekielaardschildpad. Deze soorten behoren tot andere geslachten, maar tot dezelfde familie. Qua uiterlijk is er weinig verwarring mogelijk; de schildpad is gitzwart met vele ronde, witte stippen over het hele lichaam, maar vooral op de huid van de poten, kop en staart. Op het schild zijn de vlekken meer aan de zijkanten gepositioneerd of ontbreken soms geheel. Ook exemplaren die helemaal bedekt zijn met vele stippen komen voor. De stippen kunnen soms gelig zijn, vooral op het schild, maar meestal spierwit op een zwarte basiskleur, bruine of groene exemplaren komen niet voor.

Een ander typisch kenmerk zijn de drie opstaande kielen op het rugschild die niet bestaan uit een opstaande kam maar uit vier, wat naar achteren wijzende stekelachtige bulten, het schild lijkt een beetje op dat van de Stralenschildpad of de alligatorchelydra. Ook wordt deze soort vrij groot en kan bijna 40 centimeter bereiken, mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes en hebben een dikkere staart. De staart blijft relatief klein in vergelijking met andere soorten.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De driekielstraalschildpad komt voor in zuidelijk Pakistan, noordelijk India en Bangladesh, waarschijnlijk ook in Nepal omdat er een exemplaar vlak bij de grens met India is aangetroffen. De schildpad leeft in het stelsel van ontelbare kreekjes en meertjes rond de rivieren Ganges en Indus. Over de habitat, de levenswijze en de voortplanting is vrijwel niets bekend, het is een vrij zeldzame soort. De schildpad duikt soms op in de handel in exotische dieren.

Levenswijze[bewerken]

Het voedsel bestaat voornamelijk uit dierlijk materiaal als slakken, de bek is waarschijnlijk gespecialiseerd in het kraken ervan, en andere waterdieren, maar ook algen worden gegeten. Vermoed wordt dat de schildpad schemeractief is, zoals ook bij in gevangenschap gehouden exemplaren is beschreven.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties
  1. (en) Driekielstraalschildpad op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 107, 108 ISBN 90 274 8626 3.
  3. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Geoclemys hamiltonii
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Geoclemys hamiltonii - [1] Geconsulteerd 9 juli 2012
  • (en) Fritz, U. & P. Havaš (2007) - Checklist of Chelonians of the World - Website
  • (en) C.H. Ernst, R.G.M. Altenburg & R.W. Barbour - Turtles of the World - Website