Duits voetbalkampioenschap 1902/03

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
1902/03
Vlag van Duitse Keizerrijk
Kampioen: VfB Leipzig
Vicekampioen: Deutscher FC Praag

1902/03 was het eerste Duitse voetbalkampioenschap ingericht door de DFB.

De DFB omvatte ongeveer 30 regionale voetbalbonden met in totaal zo’n 150 teams. De grootste bonden uit die tijd waren die van Berlijn, Midden (Saksen, Saksen-Anhalt, Thüringen), Zuiden (Beieren, Baden-Württemberg, Zuidhessen, Saarland, Pfalz, het gebied van de Moezel, Elzas-Lotharingen) en West (Noordrijn-Westfalen, Noord- en Middenhessen, Zuid-Nedersaksen, omgeving Osnabrück); bij deze bonden werden eerder al regionale kampioenschappen georganiseerd.

Van elke bond mocht één deelnemer (normaal gezien de kampioen) meedoen aan de Duitse eindronde. Uiteindelijk namen er zes teams deel. De titel werd beslecht via bekersysteem met knock-outfase. DFC Praag mocht deelnemen omdat het lid was van de Duitssprekende bond uit Praag. Op dat moment behoorde Praag nog toe aan het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije.

Regionale kampioenen[bewerken | brontekst bewerken]

Clubs in het groen zijn geplaatst voor de eindronde.

Berlin Bremen Hamburg
Berliner TuFC Britannia 1892 FV Werder Bremen Altonaer FC 93
Märkischer Fußballbund Mittel-Deutschland West-Deutschland
Nordgau Mittelelbe Köln/Bonn
Norden-Nordwesten Berlin Viktoria Magdeburg Cölner FC 1899
Südgau Nordwestsachsen Niederrhein
Vorwärts Berlin 1890 VfB Leipzig FC 1894 München-Gladbach
Südwestgau Ostsachsen Rhein/Ruhr
Belle Alliance Rixdorf Dresdner SC Essener SV 1899
Westgau Süd-Deutschland
Triton Spandau Karlsruher FV

Deelnemers aan de eindronde[bewerken | brontekst bewerken]

Club Gekwalificeerd als
Deutscher FC Praag Kampioen van Verband der Prager Deutschen Fußball-Verein
Berliner TuFC Britannia 1892 Kampioen van Berlin
VfB Leipzig Kampioen van Midden-Duitsland
Magdeburger FC Viktoria 1896 Kampioen van Magdeburg (1)
Altonaer FC von 1893 Kampioen van Hamburg-Altona
Karlsruher FV 91 Kampioen van Zuid-Duitsland
1 Viktoria 96 mocht deelnemen als kampioen van een plaatselijke bond, hoewel de club in de competitie van de Midden-Duitse voetbalbond niet de titel behaalde.

Eindronde[bewerken | brontekst bewerken]

Kwartfinale[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Teams Uitslag Stadion
3 mei 1903 Altonaer FC 93 - Viktoria 96 Magdeburg 8:1 (3:0) Altona, kleiner Exerzierplatz
10 mei 1903 BTuFC Britannia 1892 - VfB Leipzig 1:3 (0:1) Berlijn, Sportpark Friedenau
10 mei 1903 Deutscher FC Praag - Karlsruher FV 91 niet gespeeld

Altona 93 walste over Magdeburg heen. Vier van de vijf aanvallers van Altona konden scoren, waarvan Miklós Bradanovic, Herder en Walter telkens twee keer scoorden. Magdeburg kon slechts één keer scoren in de tweede helft, toen het al 4-0 achter stond.

VfB Leipzig versloeg Britannia Berlin, dat met twee goals van Stanischewski en een goal van Riso 3-0 voorkwam. In de 88ste minuut maakte Richard Müller nog de eerredder.

De wedstrijd DFC Praag - Karsruher FV zou in München gespeeld worden, maar daar had Praag bezwaar tegen omdat als de wedstrijd in Praag gespeeld zou worden ze meer inkomsten zouden hebben. Hier had Karlsruher dan weer bezwaren tegen. Wegens tijdsgebrek werden beide clubs doorgelaten naar de halve finale.

Halve finale[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Teams Uitslag Stadion
17 mei 1903 VfB Leipzig - Altonaer FC 93 6:3 (3:3) Leipzig, Lindenauer Sportplatz
17 mei 1903 Deutscher FC Praag - Karlsruher FV 91 niet gespeeld

Altona kwam 0-2 voor, maar Edgar Blüher, Heinrich Riso en Bruno Stanischewski scoorden alle drie nog twee keer voor Leipzig terwijl Bradanovic, Herder en Walter voor Altona gescoord hadden.

De wedstrijd DFC Praag - Karlsruher FV zou in Leipzig gespeeld worden. Nadat er een vals telegram bij Karlsruhe belandde dat de wedstrijd opnieuw uitgesteld werd, ondernamen zij de reis naar Leipzig niet en werden daarop door de DFB gediskwalificeerd. Hierdoor kwam DFC zonder wedstrijd gespeeld te hebben in de finale.

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Teams Uitslag Stadion
31 mei 1903 VfB Leipzig - Deutscher FC Praag 7:2 (1:1) Altona, Exerzierweide

De eerste finale om het Duitse kampioenschap zou op zondag, 31 mei om 16 uur gespeeld worden. Omdat er echter geen bal beschikbaar was, begon de aftrap pas om 16u45, er werd intussen een bal uit het clubhuis van Altonaer FC gehaald. Franz Behr, de voorzitter van Altonaer FC 93, was scheidsrechter. Hoewel DFC Praag op voorsprong kwam won Leipzig overtuigend het eerste kampioenschap. DFC Praag kwam met een goal van Meyer op voorsprong in de 22ste minuut, maar negen minuten later maakte Walter Friedrich al de gelijkmaker. Na de rust scoorden Adalbert Friedrich nog en maakte Heinrich Riso een hattrick. Meyer had nog voor Praag gescoorde intussen maar Bruno Stanichewski dikte met twee goals de score nog aan tot 7-2.

Na later onderzoek bij de IFFHS bleek dat Praag met zeven Oostenrijkse spelers aantrad die helemaal geen lid van de club waren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]