Elisabeth Verlooy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elisabeth Verlooy
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 16 juni 1933
Overleden 22 november 2012
Land Vlag van België België
Werk
Jaren actief 1948-1993
Zangstem Sopraan
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Elisabeth Verlooy (Leuven, 16 juni 1933 – Leuven, 22 november 2012) was een Belgische sopraan.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als dochter van een zangdocente kreeg ze, koosnaam Betty, haar eerste zangopleiding (en ook piano) thuis van haar moeder. De Algemene muziek encyclopedie noemde haar een wonderkind op zanggebied; ze zou al op haar derde loepzuiver hebben gezongen. Haar debuut vond plaats op negenjarige leeftijd tijdens een concert met muziek van Wolfgang Amadeus Mozart in haar geboorteplaats. Ze zou ook al in diverse kerkkoren in Leuven hebben gezongen; haar moeder zat daar achter de piano. In 1945 kreeg ze een ereprijs in Verviers.

Verlooy studeerde aan het Koninklijk Conservatorium (Brussel) bij professor Eduardo del Pueyo. Daarna studeerde ze enige jaren (1951-1959) aan het Conservatorium Giuseppe Verdi in Milaan, waar ze een "Maestre" behaalde.

Ze begon haar loopbaan op 15-jarige leeftijd in de Opera van Gent (Les contes d'Hoffmann van Jacques Offenbach). Vanaf 1956 was ze werkzaam bij het operagezelschap in Frankfurt am Main, vanaf 1962 bij het gezelschap in Hannover. Ze zong ook wel bij Pro Musica Antiqua.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

In 1956 kreeg ze de Mozart-prijs van het Mozarteum in Salzburg in de categorie liederen en aria’s; ze had al eerder in die stad opgetreden.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]