Eyzo de Wendt van Sytzama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eyzo de Wendt van Sytzama
Portret van Eyzo de Wendt baron van Sytzama (1843).
Algemene informatie
Volledige naam mr. Eyzo de Wendt baron van Sytzama
Geboren 6 oktober 1816
Geboorteplaats Leeuwarden
Overleden 18 juli 1843
Overlijdensplaats Leeuwarden
Religie Gereformeerd
Titulatuur mr. baron
Alma mater Universiteit van Utrecht
Politieke functies
1841-1843 Grietman van Idaarderadeel
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Eyzo de Wendt van Sytzama (Leeuwarden, 6 oktober 1816 - aldaar, 18 juli 1843) was een Nederlands bestuurder. Naast Eyzo, komt hij ook voor als Eijzo, Eizo, Eiso, Eise en Eijse.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Sytzama was een zoon van Maurits Pico Diederik van Sytzama, grietman, parlementariër, voorzitter van de Tweede Kamer en gouverneur van Friesland, en Geertruid de Wendt. Hij is een telg uit het geslacht Van Sytzama.

Zijn vader stond in hoog aanzien bij Joost Hiddes Halbertsma. Deze deed Beslinga State dan ook vaak aan en nam dan een van zijn zoons mee om met Eyzo te spelen.[1] Van Sytzama werd naar Instituut Noorthey in Voorschoten gezonden alvorens hij rechten ging studeren in Utrecht.[2] In 1841 werd hij door zijn vader, op dat moment gouverneur van Friesland, beëdigd tot grietman. Op de dag van zijn inauguratie waren er feestelijkheden in de hele grietenij.[2] Daar zijn vader nog op Beslinga State woonde, bouwde hij een buitenhuis nabij Tsienzerburen.[3]

Op 18 juli 1843 was hij met zijn vrouw op weg naar Leeuwarden toen hij getroffen werd door een beroerte waaraan hij overleed. Hij werd bijgezet in een familiegraf in Friens. Op deze dag hingen aan alle torens in Idaarderadeel zwarte vlaggen uit.[4] Na zijn overlijden schreef Eeltje Halbertsma een lofdicht over hem.[1] In de kerk van Friens hangt een rouwbord voor Van Sytzama, tevens het jongste rouwbord in Friesland.[5] De bouw van het buitenhuis nabij Tsienzerburen werd gestaakt en het reeds opgebouwde deel werd weer afgebroken.[3]

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Sytzama trouwde in 1842 te Leeuwarden met Rinske Heringa Cats (1822-1851), dochter van Adrianus Heringa Cats en Richtje Johanna Gosliga. Na zijn overlijden hertrouwde Rinske met Sible Speelman, Fries statenlid.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dissertatio historica juris publici de jure suffragandi in Frisia. Trajecti ad Rhenum [1841] (proefschrift)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
M.P.D. van Sytzama
Grietman van Idaarderadeel
1841 - 1843
Opvolger:
C. Bergsma