Fiat Duna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fiat Penny)
Fiat Duna
Fiat Duna
Andere namen Fiat Prêmio
Fiat Penny
Fiat Elba
Innocenti Elba
Productiejaren 1987-2000
Voorganger Fiat Oggi
Fiat Panorama
Opvolger Fiat Siena
Fiat Palio Weekend
Verwant
Fabriek FIAT
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Fiat Duna was een automodel van de Italiaanse autofabrikant FIAT. De Duna werd van begin 1987 tot eind 2000 geproduceerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Duna was gebaseerd op het verlengde platform van de Uno. Het model onderscheidde zich uiterlijk van de Uno door zijn sedan- of combimodel, de boven de spatborden liggende motorkap (zoals bij de Fiorino) en verchroomde sierdetails. De achterwielophanging was afkomstig van de Fiat 128.

De sedan-uitvoering werd in april 1985 in Brazilië gepresenteerd. Het was de opvolger van de Fiat Oggi, een sedan-uitvoering van de Fiat 147 die gereserveerd was voor de Zuid-Amerikaanse markten. Met het oog op het succes en de vraag naar andere carrosserievormen lanceerde Fiat in maart 1986 ook een combi met de aanduiding Weekend. Deze versie verving de Fiat Panorama waarvan de productie in 1987 werd stopgezet.

Geproduceerd werd de Duna in Italië en Argentinië (tot 2000) en als Fiat Prêmio in Brazilië (tot 1995). De Prêmio was ook als tweedeurs sedan leverbaar. De voor dit autosegment grote kofferruimte heeft wezenlijk aan het succes van de Duna bijgedragen.

In enkele landen, waaronder Italië en Nederland, werd de Duna combi voor bedrijfsmatig gebruik ook in een driedeurs uitvoering als Fiat Penny verkocht. De achterste zijruiten waren bij dit model afwezig en de doorlopende laadvloer werd van de cabine gescheiden door een beschermrooster. De personenwagenversie van de Duna was in Nederland niet leverbaar.

Als motoren werden een 1.1 liter benzinemotor met 58 pk en een 1.7 liter dieselmotor met 60 pk aangeboden. De combi-variant heette later Duna Weekend en na het stopzetten van de sedan eind 1991 Fiat Elba. De Elba werd in Italië ook onder de merknaam Innocenti aangeboden als Innocenti Elba.

De productie eindigde in 2000 en de Duna- en Elba-modellen werden vervangen door de Fiat Siena en de Fiat Palio Weekend.

Zie de categorie Fiat Duna van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.