Fietssnelweg F4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fietssnelweg F4 Antwerpen - Gent
Informatiebord aan het station Gent-Dampoort
Informatiebord aan het station Gent-Dampoort
Informatiebord aan het station Gent-Dampoort
Fietssnelweg F4
Antwerpen - Gent
Lengte 55,3 km
Provincies Antwerpen
Oost-Vlaanderen
F4 op Fietssnelwegen.be
Lijst van Belgische fietssnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Parkeerplaats P+R Linkeroever
RING Ring van Antwerpen R1FR10
Begin stad Zwijndrecht
Begin stad Melsele F425
Afrit weg  Splitsing Beveren
Begin stad Beveren
Begin stad Nieuwkerken-Waas
Begin stad Sint-Niklaas F18F43F411
Begin stad Belsele
Begin stad Sinaai
Begin stad Lokeren F412F413
Brug over het water Durme
Begin stad Beervelde
Begin stad Sint-Amandsberg F40
Begin stad Gent-Dampoort

De fietssnelweg of fietsostrade F4 Antwerpen - Gent is een fietssnelweg die vertrekt ter hoogte van de P+R Linkeroever en loopt via Beveren, Sint-Niklaas en Lokeren naar het station Gent-Dampoort. Hetzelfde traject Antwerpen-Gent wordt verzorgd door de N70 (en A14/E17) voor het wegverkeer en lijn 59 voor het spoorverkeer.

De F4 loopt over vrijwel de volledige lengte parallel aan de spoorlijn 59. De totale lengte bedraagt 55,3 kilometer.

Traject[bewerken | brontekst bewerken]

De F4 is geen volledige fietssnelweg; er zijn nog delen onafgewerkt. De F4 bestaat uit volgende delen:[1]

Onderdeel Status
In de buurt van de Katwilgweg (P+R Blancefloerlaan) - Zwijndrecht (Oost, in de buurt van Zwijndrecht Torenstraat) Studie: wordt aangelegd in het kader van de Oosterweelverbinding. De exacte route wordt bepaald door Lantis (voorheen BAM).
Zwijndrecht (Oost, in de buurt van Zwijndrecht Torenstraat) - Zwijndrecht Station Grotendeels aangelegd. Het deel in de buurt van de Torenstraat tot aan de Antwerpsesteenweg ontbreekt. Voor dit deel is er een tijdelijke route die begint aan de Burchtse Weel en verder loopt over de Antwerpsesteenweg. Tijdelijke bewegwijzering is aanwezig op dit traject.
Station Zwijndrecht (Alice Nahonlaan) - Zwijndrecht Heidestraat Studie.[2] Het alternatief traject door enkele straten in de buurt van het station is onderdeel van de F4. De Fortlaan (ingericht als fietsstraat) kan als alternatief traject gebruikt worden.
Zwijndrecht Heidestraat - (Zwijndrecht Krijgsbaan) - Zwijndrecht Parmastraat Aangelegd. De werken werden eind 2018 voltooid.
Zwijndrecht Parmastraat (grens Zwijndrecht/Beveren) - Station Beveren Aangelegd
Station Melsele - Beveren Gravendreef Aangelegd. In Beveren is er een aftakking ter hoogte van het station van Melsele naar het centrum van Beveren. Deze dreef loopt gedeeltelijk langs open velden.
Station Beveren - Nieuwkerken-Waas - Sint-Niklaas Rootputstraat/Nieuwe Molenstraat Aangelegd. Het eindpunt is het kruispunt van de Rootputstraat met de Nieuwe Molenstraat.
Sint-Niklaas Rootputstraat/Nieuwe Molenstraat - (Sint-Niklaas Vijfstraten/Sint-Niklaas Station) - Sint-Niklaas Driekoningenstraat Vergunningen (route loopt via Station Sint-Niklaas)
Realisatie voorzien voor 2021
Er wordt een fietsbrug geplaatst ter hoogte van Vijfstraten (Sint-Niklaas).
De tijdelijke, bewegwijzerde route loopt via Rootputstraat - Nieuwe Molenstraat - Singel - Leopold II Laan (nabij Siniscoop) - Kleine Laan om aan te sluiten op de Spoorweglaan.
De Noordlaan kan als alternatief traject gebruikt worden.
Sint-Niklaas Driekoningenstraat - Destelbergen Burgstraat Aangelegd - grootste aaneengesloten stuk (route loopt langs Station Belsele, Station Sinaai, Station Lokeren en Station Beervelde).
Destelbergen Burgstraat - Destelbergen Spoorwegstraat Studie, momenteel is het alternatief traject onderdeel van de F4 (door de wijken Peerdeken en Vissershoek).
Destelbergen Spoorwegstraat - Land Van Waaslaan (Station Gent-Dampoort) Aangelegd

Gerardabrug[bewerken | brontekst bewerken]

De Gerardabrug is de fietsbrug van fietssnelweg F4 die in 2023-2024 over Vijfstraten in Sint-Niklaas gebouwd werd. De brug van ongeveer 90 meter en 200 ton is genoemd naar wielrenster Gerarda Van Steelandt.

Plaatsen langs de F4[bewerken | brontekst bewerken]

De F4 loopt langs een aantal treinstations. Volgende plaatsen liggen langs de F4:[1]

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

Via de Beatrijslaan is er in Zwijndrecht aansluiting met de FR10 via de Kennedyfietstunnel. Deze wordt voorzien bij de realisatie van de Oosterweelverbinding.[1]