Franklin J. Schaffner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Franklin James Schaffner (Tokio, 30 mei 1920Santa Monica (California), 2 juli 1989) was een Amerikaans filmregisseur.

Schaffner werd geboren in Japan waar zijn ouders protestantse zendelingen waren. Hij groeide er ook op maar ging rechten studeren in New York City. Zijn studies werden onderbroken in de Tweede Wereldoorlog toen hij dienst deed bij de Amerikaanse marine, en naar Europa, Noord-Afrika en het Verre Oosten werd uitgezonden.

Na de oorlog vond hij werk in de televisieindustrie en werkte voor CBS Network. Zijn regie van Twelve Angry Men (1954) leverde hem een Emmy op, voor latere series zou hij in totaal nog drie Emmy Awards winnen.

Schaffners eerste Hollywoodfilms leverden hem voldoende bekendheid op zodat hij werd gevraagd als regisseur voor de sciencefiction film Planet of the Apes (1968). Zijn volgende film, de biografische oorlogsfilm Patton (1970), behaalde zeven Academy Awards, waaronder de Oscar voor Beste Regisseur en de Oscar voor Beste Film. Zowel Planet of the Apes, Patton als de avonturenfilm Papillon (1973) waren kaskrakers en voerden meerdere weken de box-office aan in de Verenigde Staten. Andere bekende films van zijn hand waren de thriller The Boys from Brazil (1978) en de avonturenfilm Sphinx (1980).

In 1987 werd hij voorzitter van de Directors Guild of America, functie die hij waarnam tot aan zijn overlijden twee jaar later.

Schaffner overleed op 69-jarige leeftijd aan longkanker, tien dagen nadat hij werd ontslagen uit het ziekenhuis.

Filmografie[bewerken]