Franz von Roques

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franz von Roques
General der Infanterie Franz von Roques
Geboren 1 september 1877
Treysa, Hessen, Duitse Keizerrijk
Overleden 7 augustus 1967
Treysa, Hessen, West-Duitsland
Land/zijde Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Keizerrijk
Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Weimarrepubliek
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Onderdeel Pruisische leger
Reichswehr
Heer
Dienstjaren 1896 - 1943
Rang
General der Infanterie
Eenheid Infanterie-Regiment Landgraf Friedrich I. von Hessen-Cassel (1. Kurhessisches) Nr. 81
Führerreserve
Bevel Rückwärtiges Heeresgebietskommando 102 - Nord
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Franz von Roques (Treysa, 1 september 1877 – aldaar, 7 augustus 1967) was een Duitse generaal. In de Tweede Wereldoorlog leidde hij een militair district in Rusland waar hij instond voor bestrijding van partizanen en medeplichtig was aan Jodenvervolgingen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Franz von Roques werd geboren in Treysa (Hessen). Tijdens de Eerste Wereldoorlog klom hij op van bataljonscommandant tot stafofficier. Hij diende aanvankelijk van het Derde Beierse Legerkorps en vanaf 1917 van het Tiende Legerkorps. Na de wapenstilstand bleef hij actief in het leger, in het Eenentachtigste Regiment. Daarna bekleedde hij staffuncties bij het Ministerie van Defensie en het General Kommando IX.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Franz von Roques was aanvankelijk actief aan het westelijk front. Hij was aanwezig in de treinwagon in Compiègne bij de overgave van de Franse generaals. In 1941 werd von Roques bevelhebber van het noordelijke militaire district in Rusland (rückwärtiges Heeresgebietskommando 102 - Nord). Hij leidde de Sicherungsdivisionen die instonden voor de bestrijding van partizanen achter het front. Maar zijn commando stond ook in voor de communicatie, werktroepen en de spoorwegen.

Jodenvervolging[bewerken | brontekst bewerken]

De Sicherungsdivisionen werkten ook actief mee met de Einsatzgruppen die instonden voor het verzamelen en vermoorden van de joodse bevolking in de veroverde Russische gebieden. In totaal zouden 500.000 mensen vermoord zijn door de Duitsers in de drie militaire districten in Rusland. Na de oorlog werd Franz von Roques, in tegenstelling tot zijn neef Karl von Roques, niet veroordeeld in Neurenberg. Karl van Roques, die eenzelfde functie uitoefende achter Heeresgruppe Süd (Legergroep Zuid), werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden.

Militaire carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]